Ovi predmeti u vašem domu su skriveni magneti za prljavštinu

.
Trendovi u dizajnu interijera često ne uzimaju u obzir dugoročnu praktičnost namještaja. Mnogi popularni kućni predmeti, dekor i oprema su noćna mora za čišćenje jer zadržavaju prašinu, prljavštinu i ostatke koji doprinose neurednom i prljavom domaćinstvu.

 

Temeljno brisanje prašine, pranje i dezinfekcija zahtijeva mnogo vremena, posebno u domaćinstvima s djecom i kućnim ljubimcima. Ako ne obraćate pažnju na detalje, možda nećete ni shvatiti koliko su ovi predmeti postali prljavi jer nisu uvijek vidljivi spolja.

Ručke kuhinjskih ormarića

Postoje stotine vrsta dizajna koji pretvaraju standardne ormariće u moderne, klasične, rustikalne i eklektične stilove, a posebno one polukružnog dizajna okrenute ka dole predstavljaju problem za čišćenje.

Svaki put kada povučete ove ručke, vaši prsti ostave malo ulja ili prljavštine, koja se polako nakuplja tokom vremena. Pošto je donja strana skrivena, ne možete vidjeti koliko su se zaprljali, a lako ih je zaboraviti očistiti. Više ukrasnih stilova čak imaju male izbočine i udubljenja na donjoj strani, što čini još teže očistiti uske pukotine.

Držači četkica za zube

Američka Nacionalna sanitarna fondacija (NSF) provela je studiju iz 2011. godine koja je otkrila da su držači četkica za zube treći najzarazniji predmet u domovima ljudi. Mnogi čuvaju svoje četkice u držaču i sa poklopcem, misleći da čine najbolje da svoje četkice za zube sačuvaju od mikroba.

Ako koristite ove dodatke kako biste svoju četkicu za zube zaštitili od bakterija, morate ih također očistiti. Preporučuje se pranje držača toplom vodom sa sapunom i brisanje netoksičnim dezinficijensom najmanje jednom ili dva puta sedmično. Kada čuvate četkicu za zube, vodite računa da stoji uspravno i da ne stoji nasuprot nečijoj četkici kako bi se čekinje mogle slobodno sušiti na zraku. Američka stomatološka udruga (ADA) uopće ne preporučuje korištenje poklopca, jer je zatvoreno okruženje pogodno za klice.

Jastuci, deke i tepisi

Tekstil od umjetnog krzna luksuzan je dodatak domovima i jednim potezom daje udobnost i eleganciju. Ovakvi jastuci, deke i tepisi su napravljeni od mješavine poliestera kako bi oponašali pravo životinjsko krzno. Iako su ugodni na dodir, umjetno krzno i ​​materijali u stilu dlake lako se zaprljaju i teško se čiste.

Prljavština i ostaci lako se zarobljavaju u dugim vlaknima, a kada dođe vrijeme da ih operete, ne možete ih tek tako ubaciti u mašinu za pranje veša. Mašinsko pranje zamršava vlakna, a visoka temperatura ih skuplja u neprepoznatljiv oblik.