Ovim "non-paperom" se ukida RS i predlaže formiranje Saveza suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske

non paper
Prema procjeni istraživačkog tima, na referendum u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 posto građana

 

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje nekih novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban za Republiku Srpsku, piše BN televizija koja prenosi detalje ovog nezvaničnog dokumenta.

BN televizija navodi kako smo zatrpani "non-paperima", nezvaničnim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra “non-paperima” može da se pretvori u opasnu rabotu, "igru s vatrom" i da bude povod nekog novog insceniranog oružanog sukoba.

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku.

Po tom, kako navode, strašnom i najgorem scenariju, Republika Srpska ne bi postojala.

"Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske"

Prijedlog nazvan "Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske", dostavljen je na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj "non-paper" je smjernica je da se Bosna i Hercegovina udruži u jednu državnu cjelinu, odnosno u jedan "Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske".

- Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, istorijski itekako vezani. Stoga, ako treba, može se to navesti i dokazati na desetine i stotine pisanih stranica kao prilog - navodi se u tom dokumentu i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski od ideje do realizacije. Za stvaranje Saveza BiH predlaže se sljedeće:

– Referendum građana u Hrvatskoj s tekstom:

"Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?"

– Referendum građana u Bosni i Hercegovini s tekstom:

1. Da li ste za ukidanje DMS-a (Dejtonskog mirovnog sporazuma), proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH?

2. Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?

Konstitutivni narodi

Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bio bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe saveznu skupštinu, predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, saveznu vladu, saveznu vojsku, saveznu policiju, što bi se sve drugo definisalo i rješilo kroz savezni ustav BiH.

Uloga i značaj Saveza za BOSNU

Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju BOSNA (BiH)

– BOSNA bi po automatizmu ušla u EU i NATO

– Pod automatizmom ”i Hercegovina” se briše iz hiljadugodišnjeg naziva države BOSNA

– S tim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije “konstitutivni narodi”.

– Nestali bi entiteti, kantoni i tri vjerske nacije, a bila bi jedna, bosanska nacija prema hiljadugodišnjem nazivu države Bosne.

– Što znači da su Bosanci svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.

– Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.

Trajni mir

– Apsolutna vjerska sloboda i svaka druga sloboda u promicanju kulturno-historijskih vrijednosti kroz zagarantovano prisustvo i kulturnu promociju i djelovanje nacionalnih manjina.

– U Bosni bi zakonski i temeljni bio državotvorni jezik bosanski, uz prisustvo jezika i sloboda o nacionalnim manjinama u Bosni.

Prema procjeni istraživačkog tima, na referendum u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 posto građana, a svoj glas "za" bi dalo između 85 i 90 posto građana.

Stoga imate obavezu prema građanima, pokrenite ovu našu inicijativu kako bi uspostavili trajan mir i funkcionalnu građansku državnu zajednicu i kako bi se jednom zauvijek prekinulo rušenje države BOSNE prema etničko-vjerskim principima i njihovim kolaboracijskim i secesionističkim snagama koje djeluju u svom rušilačkom pohodu prema BOSNI izvana.

Bosna ne može opstati u ovakvim konstalacijskim odnosima režima i konstitutivne vlasti.

Pokušajte zajedno s građanima promijenuti stanje u ovoj državi - navodi se u tom papiru i dodaje da je vrijeme za drastične promjene.

Ovaj prijedlog potpisuje Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 opštinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku krajinu.

Na ovaj prijedlog za sada nema reakcija iz BiH, ali ni iz Republike Srpske, koja je ovim prijedlogom faktički izbrisana i poništena!?, piše BN televizija.