Ovo je 10 najjačih vojski na svijetu: Znate li na kojem je mjestu BiH?

.
Pri ocjenjivanju uzimaju se u obzir faktori kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova financijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uvjeti, među ostalim. SAD ima najmoćniju vojsku na svijetu, a Bosna i Hercegovina je 133. na listi.

 

Na temelju tih faktora generira se ocjena “Power Index”, pri čemu niža ocjena ukazuje na snažniju vojsku. Za GFP pregled 2023. razmatra se ukupno 145 svjetskih sila, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 133. poziciji. Od susjednih zemalja najbolje kotira Srbija, koja je na 58. mjestu. Hrvatska je na 69, Crna Gora je na 128., a Kosovo, primjerice, zauzima 134. mjesto.

SAD ima najjaču vojsku

U prvih 10 zemalja nalaze se, prema redoslijedu od najmoćnije: SAD, Rusija, Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija, koja je 10. na popisu.

“Global Firepower je izvijestio da je SAD zauzeo prvo mjesto jer “pokazuje najbolje brojke u ključnim materijalnim, financijskim i resursnim kategorijama.”

Sjedinjene Američke Države, kojima je dodijeljena ocjena PowerIndexa od 0,0712, vode svijet tehnološki, ističe izvješće, i napredni su u ključnim medicinskim, zrakoplovstvenim i telekomunikacijskim sektorima, istovremeno zadržavajući prednost u nekoliko glavnih industrijskih tržišta, “što omogućuje određenu razinu samoodrživosti.”

S 92 razarača, 11 nosača zrakoplova, 13.300 zrakoplova i 983 jurišna helikoptera, prema podacima iz travnja 2023., zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote zrakoplova, broj ratnih brodova i snagu svoje transportne flote. Također, SAD ima znatno najveći obrambeni proračun od 761,7 milijardi dolara, više od trostruko veći od Kine koja je na drugom mjestu s proračunom za obranu od 230 milijardi dolara”, za vojsku SAD-a, koja je ocijenjena kao najmoćnija na svijetu.