Ovo je čovjek koji bi današnjim svjedočenjem mogao pokopati Trumpa

Nakon više od mjesec i pol dana, istraga o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se dosad provodila iza zatvorenih vrata u Predstavničkom domu Kongresa, postaje otvorena za javnost.

Podsjetimo, riječ je tek o preliminarnom procesu kojim kongresni odbori u Predstavničkom domu (donjem domu Kongresa) nastoje utvrditi postoji li osnova za Trumpov opoziv.

A Trump i njegovi republikanci od početka istrage se bune što se svjedoci saslušavaju iza zatvorenih vrata. Velika grupa republikanskih kongresnika čak je 23. listopada uletjela na sjednicu Obavještajnog odbora Kongresa i pokušala stopirati saslušanje, tvrdeći da se radi o spletkama oporbenih demokrata koji u Predstavničkom domu imaju većinu, iako će svjedoci naknadno biti saslušani i javno, a na odborima koji su iza zatvorenih vrata provodili saslušanja sjede i republikanci.

Osim toga, Trump i njegovi saveznici i pristaše redovito su pokušavali dovesti u pitanje integritet i vjerodostojnost svjedoka koji su, jedan za drugim, potvrdili ono na što je anonimni zviždač u kolovozu prvi upozorio. Dakle, na to da je Trumpova administracija privremeno blokirala paket vojne pomoći vrijedan 400 milijuna dolara dok ukrajinske vlasti, na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ne pristanu pokrenuti istragu protiv Trumpovog protukandidata i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te njegovog sina Huntera koji je sjedio u upravnom odboru ukrajinske tvrtke Burisma. Zahtijevali su i istragu protiv neutvrđenih navodnih počinitelja iz Ukrajine koji su se, prema desničarskoj teoriji zavjere, urotili protiv Trumpa prije izbora 2016.

>> Trumpa bi prijezir prema Ukrajini mogao koštati fotelje u Bijeloj kući

I Trumpov čovjek priznao da se od Ukrajine tražila "usluga za uslugu".

"Pokušali su me srušiti", rekao je navodno Trump svojim suradnicima o Ukrajini ranije ove godine. "Oni su užasni, korumpirani ljudi", dodao je, očito uvjeren da su se Ukrajinci urotili s demokratima protiv njega. 

Problem za taktiku Trumpa i republikanaca je taj što su neki od svjedoka dužnosnici koje je sam Trump postavio, uključujući Gordona Sondlanda, biznismena i aktualnog američkog veleposlanika u Europskoj uniji koji je tu prestižnu poziciju dobio nakon što je izdašno donirao Trumpovu predizbornu kampanju. 

>> Ključni svjedok je iskazom pokopao Trumpa?

Na četiri stranice priznanja, danog pod zakletvom, Sondland je potvrdio svoju umiješanost u postavljanje uvjeta Ukrajincima kojim se od njih traži usluga za uslugu, takozvani "quid pro quo" (slobodno prevedeno, ruka ruku mije), u obliku vojne pomoći kao nagrade za objavu o pokretanju istrage protiv Bidena, objavio je New York Times. Takav pritisak na stranu državu i vrbovanje iste za pomoć u predizbornoj kampanji mogao bi biti dovoljan razlog za Trumpov opoziv. 

Trump i njegovi pristaše blate svjedoke kao "skoro špijune"

No, druge dužnosnike koji su svjedočili, takozvane karijerne diplomate i dužnosnike, Trump i njemu odani republikanci pokušali su diskreditirati kao njegove protivnike i pripadnike takozvane "duboke države" koja od početka sabotira Trumpove planove.

Trump je tako pokušao oblatiti čak i odlikovanog američkog veterana i stručnjaka za Ukrajinu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Alexandera Vindmana kao "never Trumpera", odnosno nekoga tko je pristran protiv njega. Gost na Trumpu bliskoj televiziji Fox News čak ga je optužio za djelovanje "blisko špijunaži" zbog toga što je ukrajinskog porijekla i jer je razgovarao s ukrajinskim dužnosnicima o neprimjerenim zahtjevima Trumpove administracije.

I sam Trump je prethodno na sastanku iza zatvorenih vrata rekao da je "doušnik", koji je otkrio zviždaču zabrinjavajući sadržaj Trumpovog razgovora sa Zelenskim, "skoro špijun" i da se u prošlosti s takvima obračunavalo "pametnije".

Bill Taylor, ključni svjedok za Trumpov opoziv

Ali jedan drugi svjedok mogao bi biti ključan za utvrđivanje Trumpove odgovornosti: Bill Taylor, veteran Vijetnamskog rata, diplomat koji je služio i pod demokratskim i pod republikanskim predsjednicima i trenutni vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u Ukrajini.  A on svjedoči upravo danas.

Demokrati su, kako piše BBC izabrali Taylora kao jednog od prvih svjedoka baš zato što je kao najviši američki diplomat u Ukrajini (nakon što je Trump naprasno smijenio veleposlanicu Marie Yovanovitch koju je vidio kao nedovoljno odanu) imao jedinstveni uvid u situaciju. 

Ključni akteri u Trumpovoj operaciji potajnog vršenja pritiska na Ukrajinu, mimo službenih kanala, otvoreno su s Taylorom govorili o svojim planovima. On je već iza zatvorenih vrata posvjedočio, što je brzo procurilo u medije, da mu je rečeno da je američka vojna pomoć Ukrajini uvjetovana time da Kijev javno objavi istragu protiv Bidena i o navodnom ukrajinskom dosluhu s demokratima. 

A poruke koje je Taylor razmijenio sa Sondlandom poslužile su kao konkretan dokaz. Kongresnim istražiteljima ih je priložio specijalni američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker, a u njima, među ostalim, Taylor jasno kaže: "Mislim da je ludo zadržavati sigurnosnu pomoć u zamjenu za pomoć s predizbornom kampanjom."

Demokrati računaju na vjerodostojnost renomiranog diplomata

U svom prvom svjedočenju Taylor je dodatno objasnio svoje shvaćanje Trumpove politike prema Ukrajini i naveo više slučajeva u kojima su Trump i njegovi dužnosnici, prema njegovom shvaćanju, koristili vojnu pomoć i poziv Zelenskom u posjet Bijeloj kući kao sredstvo pritiska kako bi privoljeli ukrajinsku vladu da učini što od nje traže.

Tek nakon Taylorovog svjedočenja i Sondlandu se "osvježilo pamćenje" pa je potvrdio da se zaista radilo o "quid pro quo" operaciji

Taylor je zbog toga ključna ličnost za demokrate koji će pokušati dokazati da je Trump zlorabio svoje predsjedničke ovlasti za vlastiti politički interes, na način koji je zabranjen američkim zakonima i ustavom. Iako će uz Taylora svjedočiti i pomoćnik državnog tajnika George Kent, demokrati računaju upravo na Taylora da jasno i uvjerljivo objasni što je Trump pokušao napraviti i zašto je to bilo nezakonito.

Republikanci će pak pokušati dokazati da Trump nije vršio pritisak na Ukrajinu iz vlastitog interesa, nego zato što je imao legitimne sumnje u korupciju u toj zemlji. Također, argumentirat će da, pošto je vojna pomoć na kraju ipak poslana Ukrajini, prava šteta nije učinjena. A Taylorov kredibilitet će pokušati potkopati, vjerojatno, pod svaku cijenu.