Ovo je čovjek koji stoji iza prijetnji smrću reisu Kavazoviću (FOTO)

Home

Ovo je čovjek koji stoji iza prijetnji smrću reisu Kavazoviću (FOTO)


Policijske agencije u BiH upoznate su sa prijetnjama koje su objavljene u posljednjem izdanju Rumiyaha, magazina takozvane Islamske države te su već, saznaje Faktor, pokrenute istražne radnje s ciljem eliminiranja bilo kakve opasnosti po sigurnost.

 

U Rumiyahu je objavljen poziv simpatizerima takozvane Islamske države na „ubijanje šejhova tavagita na Balkanu“, policajaca, sudija, advokata, političara te na napade na islamske organizacije i urede. Uz tekst je priložena i fotografija reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, njegovog zamjenika Huseina ef. Smajića, kao i muftija Islamske zajednice u BiH, koje opisuju kao "otpadnike od islama".

Rumiyah je propagandni magazin takozvane Islamske države, u kojem na više svjetskih jezika objavljuju prijetnje te pozivaju istomišljenike da u matičnim zemljama poduzimaju terorističke akte. Slične prijetnje, koje se odnose i na BiH, su objavljene već početkom juna, piše Faktor

"Uskoro ćete vidjeti vojnike Halifata na ulicama Beograda, Zagreba, Sarajeva, Tirane, Prištine, Skoplja i drugih gradova, kako otkidaju glave i prolijevaju krv kafira, sve dok kafiri poslušno i ponizno ne dadnu džizju" pisalo je tada u Rumiyahu.

Kada su u pitanju prijetnje koje se odnose na BiH, među kojima je i ova posljednja, za njih je, saznajemo, zadužen Ines Midžić, državljanin BiH koji se priključio takozvanoj Islamskoj državi.

Rođen je 1990. godine u Bihaću, a u BiH je živio do odlaska u Siriju 15. augusta 2012. godine, gdje mu se 1. augusta 2013. godine pridružila i supruga Edina Mulalić.

U međuvremenu se u nekoliko navrata vraćao u BiH, a u septembru 2013. godine je trebao braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. U BiH je radio kao prevodilac u nevladinoj organizaciji „Solidarnost“, preko koje je u nekoliko navrata putovao u Siriju.

prijetnja

Pažnju domaće javnosti je već ranije privukao video prijetnjama upućenim uglavnom muslimanima u BiH, a u tim prilikama je koristio pseudonim Salahuddin Al-Bosni.

 

 

Objavio: Sat, 15/07/2017 - 15:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top