Ovo je desetak firmi koji su isplatili 1.080 KM pomoći svojim radnicima

,
Isplata 1.080 KM pomoći radnicima u Federaciji zbog inflacije provodi se uglavnom u javnom sektoru, u privatnom su to sporadični slučajevi jer poslodavci od Federalnog ministarstva finansija traže fleksibilnije postavljanje ove odluke.

Naime, Vlada Federacije BiH je Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela u julu, sugerisala poslodavcima da uposlenicima isplate jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM. Ova naknada je neoporeziva.

Postavlja se pitanje koliko je kompanija sposobno da odjednom isplati 1.000 KM? Privatnici su ogorčeni zbog nemogućnosti da novac isplate u ratama. Kada se to razgodi na tri-četiri rate, onda je to puno lakše. Ali Fadil Novalić nije dao da se isplaćuje na rate.

– Ja sam rezigniran, vrlo ljut, bijesan. Ne znam definirati taj svoj osjećaj jer su ljudi napravili to za sebe, za svoje državne službe i javne ustanove pred izbore, taman da im isplate još hiljadu KM. Dakle, ne može niti jedna privatna firma u komadu to isplatiti čak ni do Nove godine. Znali smo da će odgovor Federalnog ministarstva biti da ne može na rate, rekao je Edin Ibrahimpašić, generalni direktor Bihaćke pivovare.

Poslodavci u Federaciji imaju rok, a prema Uredbi Vlade Federacije BiH, da do kraja godine, ukoliko su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju, a još uvijek se ne zna zvaničan broj radnika koji je primio pomoć.

Tek desetak firmi za koje smo saznali je isplatilo pomoć svojim radnicima. Pored BH Telecoma, JP Autoceste FBIH i JP BH Pošta, pomoć radnicima su isplatili i Natron Hayat, CaDa Solutions Sarajevo, Centrotrans Sarajevo, Agromarket Murta, Red Berry Sarajevo, Penik Company Kiseljak, Medimpex Sarajevo i Igman Konjic.