Ovo je plan protesta 6. aprila u Sarajevu: Građani traže vakcine i ostavke političara

asd
Institucije su već bez rukovodstva i mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i pomenuti su pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom

Rediteljica i aktivistica Nejra Latić-Hulusić na svom Facebook profilu objavila je informacije koje se tiču okupljanja onih koji će učestvovati u protestima protiv bh. političara.

Upravo njih smatraju odgovornim za kašnjenje sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa te je grupa građana i aktivista, među kojima je i Latić-Hulusić, najavila proteste za 6. april, na dan Grada Sarajeva. Moto je: "Ostavke i vakcine" uz hešteg "borbazazivot.

Kako kažu organizatori, pozivaju građane da se zajedno odbrane od onih koji se bezočno igraju njihovim životima.

- Zahtijevamo neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bi bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom - kazali su organizatori.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

- Rok za gore navedene zahtjeve je sedam dana, dakle do 13. aprila 2021., jer nama je svaki dan kockanje sa životom - kažu organizatori.

Mjesto okupljanja za vozila koja učestvuju u protestima je plato ispred Željezničke stanice. Tačka okupljanja za pješake je plato ispred Zemaljskog muzeja. Na oba punkta volonteri će dijeliti obilježja, transparente i detaljne instrukcije za kretanje.

- Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska) - kazali su iz organizacije protesta.

Objavljena su i uputstva svima koji žele prisustvovati protestima

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

12:35 – 13:00 Protesna šetnja/vožnja prema Vladi Federacije BiH

13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Image
erg