Ovo niko nije očekivao: Poznata prognoza za Novu godinu

B
Pad temperature zraka i izraženije padavine u Bosni i Hercegovini prognoziraju se u srijedu 28. decembra

 

Kako su najavili meteorlozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u sedmici ispred nas, kalendarski stiže i astronomska zima. 

Prvi dani zime proteći će u stabilnim vremenskim prilikama, uz nešto više sunčanih intervala. Više Sunca očekuje se na području Hercegovine. Jutra će biti hladna, sa slabim mrazom u Bosni koji će u drugom dijelu sedmice izostati. 

Dnevne temperature tokom sedmice će rasti i dosezati u mnogim krajevima iznad 10 stepeni. U prijepodnevnim satima, moguća je magla ili niska oblačnost u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni.

 

BIH

Jutarnje temperature su ispod 0 stepeni, ovo je prognoza za naredne dane

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3 do 3 stepena u Bosni, na jugu Hercegovine do 9 stepeni. Najviše dnevne temperature između 3 i 9 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni. 

U drugom dijelu sedmice jutarnje temperature varirat će između 1 i 5 stepeni u Bosni,  do 10 stepeni na području Hercegovine.

Prema raspoloživim sinoptičkim podacima, pad temperature zraka i izraženije padavine u Bosni i Hercegovini prognoziraju se u srijedu 28. decembra. Padavine bi uglavnom mogle biti u obliku snijega u Bosni, a na području Hercegovine kiša. 

Od srijede pa do kraja prognoznog perioda očekuju se manje količine snježnih padavina u Bosni. Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -10 i -3 u Bosni do 1 stepen u Hercegovini. 

Maksimalne temperature kretat će se između -7 i -1 u Bosni do 5 stepeni u Hercegovini. U periodu oko Nove godine jutarnje temperature i do -15 stepeni.