Ovo su bile posljednje riječi Josipa Broza Tita

.
Najveći strah Tita bio je da ostane bez noge

 

 

Priča o Josipu Brozu Titu intrigira javnost. Prilično misteriozan je posljednji dio njegovog života. Postoje određena svjedočenja o tome šta je Tito posljednje rekao, uz detalje njegovih zdravstvenih problema. 

Nepoznat datum rođenja

Josip Broz Tito rodio se u zagorskom selu Kumrovec u blizini Zagreba u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, kao sedmo dijete od 15 djece u porodici Franje Broza i Marije, čije je djevojačko prezime glasilo Javoršek. Postoje polemike oko datuma njegovog rođenja jer, dok je u zvaničnoj biografiji i na vjenčanom listu s Jovankom Broz, s kojom je bio u braku od 1952. do smrti, navedeno da se Tito rodio 25. maja, pojedini izvori navode da je tačan datum 7. maj odnosno 8. ili 12. maj.

Ipak, i danas se za 25. maj govori kao o danu kada se rodio Josip Broz Tito, koji se ženio pet puta.

Josip Broz Tito bio je predsjednik SFRJ od 14. januara 1953. do smrti, 4. maja 1980. godine. Njegov lični ljekar Milomir Stanković, koji je bio uz njega dok se Tito liječio u bolnici u Ljubljani, ispričao je niz detalja o posljednjim danima života ovog političara.

Liječen u tajnosti

 

- Sve oko njegovog liječenja čuvalo se u tajnosti. Kada me supruga posjetila na Brdu kod Kranja, nisam smio da joj kažem da će Titu sutra biti amputirana noga. Nikad se nije znalo ko vas sluša - rekao je.

Prema riječima ovog ljekara, radilo se o okluzivnoj angiopatiji, što je značilo da bio zapušen krvni sud na butnoj arteriji, ključan za cirkulaciju u nozi. Dr. Stanković govorio je Titu da je neophodno da ga pregleda konzilij ljekara, što je Broz odbijao uz riječi da će sve proći.

Uz pomoć maršalovog ađutanta, uspio je na kraju da ga uvjeri.

-Došla su i dva vrsna stručnjaka iz inostranstva. Jedan je došao iz Amerike, doktor Majkl Debejki, dok je iz Rusije stigao doktor Marat Knjazev. Debejki je pregledao nogu i cirkulaciju, dok je Knjazev obavio cjelokupan pregled. Na kraju su rekli da je Tito u dobrom stanju, ali da je noga ugrožena - dodao je ljekar.

Dr. Debejki je predložio da, kako Tito prihvata jedino lijekove kao terapiju, probaju s bajpasom koji je on ostavio našim ljekarima. Ipak, naglasio je da se Brozu mora reći da je amputacija neizbježna ukoliko ta metoda ne uspije. Najveći strah Tita bio je da ostane bez noge.

- Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi - poručio je Tito, kojem je upravo taj problem trajno narušio zdravlje.

- Kada je trebalo da ode u bolnicu, mi smo mu sklonili pištolj koji je tajno čuvao u torbici. Niko nije smio da mu kaže da noga mora da se amputira, već su produžavali terapiju unedogled, a to nije pomagalo. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, a kada se osušila, ona je otrovala organizam - ispričao je ljekar.

Posljednje riječi

Prema Stankovićevim riječima, Tito je ovo posljednje izgovorio: “Šta sve ovo treba da znači!?” E, sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na ljekare koji su mu obećavali da će terapija uspjeti, ne znamo. Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u vještačkoj komi. Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05 sati, piše Blic.rs.

Tito se 15. aprila 1952. tajno vjenčao s Jovankom Broz. Vjenčanje koje je održano u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka), između Šarengrada, Bapske i Iloka, prate i danas brojne misterije i urbane legende. Ono što se sigurnošću zna jeste da je 15. aprila prije 69 godina za ovu partizanku počeo neki novi život, ispunjen moći, bogatstvom i glamurom. Nažalost, kraj onoga što je ličilo na bajku nije bio sretan.