Ovo su hrabri policajci iz Beča: Došli na mjesto pucnjave za 9 minuta i likvidirali napadača

asd
Policija je jako brzo reagirala te spriječila napadača u krvavom pohodu. Simpatizera ISIS-a Kujtima Fejzulaija neutralizirale su policijske jedinice WEGA devet minuta nakon što su počele padati prve žrtve

Kancelar Sebastian Kurz i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer su odlikovali dvojicu policajaca Wege koji su izašli na teren i neutralizirali atentatora.

Dobili su zlatnu medalju na crvenoj vrpci za državnu zaslugu.

Preduvjet za ovu nagradu je spasilački čin pod rizikom vlastitog života.

Stali smo rame uz rame s kolegama
-  Nikad nećemo zaboraviti ovu misiju - ona će biti duboko urezana u sjećanjima svih kolega. Stali smo rame uz rame s kolegama iz patrolne službe. Mnogi su došli od kuće, to je bilo veliko zajedništvo - rekli su policajci WEGA-e.

Podsjetimo, hitni poziv upućen je u 20 sati nedugo nakon što su u centru Beča, kod sinagoge, odjeknuli prvi pucnji.

Prvi hitac je ispaljen u policajca koji je tamo bio u ophodnji.

Sebastian Kurz i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer su naglasili kako je posao policajca iznimno opasan, ali da su dvojica pripadnika Wege spasili živote mnogih drugih upravo svojim postupkom pod cijenu vlastitog života.

Istrage terorističkog napada u Beču još uvijek su u punom jeku. Do sada je uhićeno ukupno 16 osoba. Svi su u dobi između 18 i 28 godina te imaju migrantsku pozadinu.

U četvrtak je bečki javni tužitelj podnio zahtjev za određivanje istražnog zatvora za osam osumnjičenih jer se sumnja kako su pridonijeli zločinu ili da su počinili kazneno djelo umiješanosti u terorističku skupinu ili zločinačku organizaciju.

Regionalni sud za kaznena pitanja u Beču odlučit će o prijavama u petak. Jedan osumnjičenik pušten je na slobodu zbog neutvrđene sumnje.

Podsjetimo, napadač je u ponedjeljak oko 20 sati u samom srcu Beča otvorio pucnjavu iz kalašnjikova po svima koji su se našli na licu mjesta. Četiri osobe su ubijene, a njih 22 je ozlijeđeno.

Inače, Fejzulai je poznat policiji od ranije. U kolovozu 2018. godine uputio se u Afganistan, ali nije dobio vizu, pa je nešto kasnije preko Turske pokušao domoći Sirije kako bi se priključio „Islamskoj državi“.

U Turskoj je uhićen i vraćen u Austriju, a 9. siječnja prošle godine i uhićen zbog terorizma. Na zatvorsku kaznu od 22 mjeseca osuđen je 25. travnja. Iz zatvora je prijevremeno pušten 5. prosinca 2019. godine.

Slovačka policija je objavila podatak da su upozorili austrijske vlasti još u srpnju da sumnjivac iz Austrije pokušava kupiti oružje u Slovačkoj. Točnije, htio je kupiti metke, ali nije uspio jer nije imao dozvolu.

To je bio Fejzulai, koji je u Slovačkoj pokušao kupiti metke za kalašnjikov.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je rekao da je istina da su dobili tu informaciju, da je istraga oko te informacije krenula, ali da se ništa konkretno nije poduzelo.

Image
gre