Ovo su konačne cijene otkupa maline za ovu sezonu

Da li je ovo kraj malinarstva u BiH zbog neisplativosti održavanja?

Portal Bugojno-danas.info i ove sezone na sve načine pokušava istražiti prvi otkupne cijene maline pred sezonu berbe. Prošle godine smo prvi u BiH objavili akontativnu cijenu maline kao i konačne otkupne cijene maline.

U kontakt smo došli sa uposlenikom jedne otkupne firme iz Bugojna koji je odlučio otkriti akontativnu cijenu i otkupne cijene maline za predstojeću sezonu. Želio je ostati anoniman zbog svoje sigurnosti jer je tema veoma osjetljiva, a portalu “www.Bugojno-danas.info” je otkrio o kojim cijenama se radi.

I prošle godine nam je isti izvor kazao otkupne cijene koje su se kasnije potvrdile istinitim. Prema njegovim riječima ova sezona je ključna i to svi znaju, ali ono što se priča u njegovoj kompaniji jeste da će akontativna cijena ove godine iznositi mizernih 0,80 KM po kilogramu, dok će konačne cijene otkupa malina za predstojeću sezonu biti:

Miker – 1,60 KM po kilogramu
Vilamet – 1,50 KM po kilogramu
Polka – 1,50 KM po kilogramu

Isti izvor za Bugojno-danas.info otkriva kako ima dosta zaliha maline iz 2016. i 2017. godine te da postoji mogućnost da se Polka neće otkupljivati.

Podsjećamo, prošle godine je akontativna cijena bila 1 KM dok su otkupne cijene iznosile Miker – 1,90 KM po kilogramu, Vilamet – 1,80 KM po kilogramu i Polka – 1,70 KM po kilogramu.

Da li je ovo kraj malinarstva u BiH zbog neisplativosti održavanja. U zapadnim zemljama i po Skandinaviji 125 grama maline se prodaje po 2 eura i više, za kilogram moraju izdvojiti oko 30 KM dok u BiH otkupljivači dobiju kilogram maline za manje od 2 KM.

Napomena: Članak nije nikakav test niti provjera od strane hladnjačara i otkupljivača već nužni autorski članak portala Bugojno-danas.info koji pokušava saznati otkupnu cijenu maline pred nastupajuću sezonu berbe. Portal Bugojno-danas.info je prošle godine pokazao da je na strani uzgajivača malina tako što smo svakodnevno podržavali malinare i njihove zahtjeve za većom cijenom te smo pratili skupštine malinara u Bugojnu. Borite se za vaše maline, vi odlučujete da li ćete predati maline ili ne. Idemo zajedno do puno veće cijene. Nekada je otkup po kilogramu iznosio 4 KM. Ne vjerujte onima koji pišu da će ove godine otkupna cijena biti 4,5 KM jer nemaju nikakvih dokaza za to.