Ovo su mjere koje od danas vrijede u Austriji

austrija
44 dana bile su zatvorene trgovine i uslužne djelatnosti, a s današnjim danom napokon mogu otvoriti svoja vrata svojim kupcima i klijentima. Osim njih, otvaraju i škole, muzeji, biblioteke i zoološki vrtovi. KROATIV donosi sve najbitnije mjere na jednom mjestu:


Ostatak trgovina otvara uz pravilo obavezne zaštitne FFP2 maske, razmaka od dva metra od drugih kupaca te dozvoljenog jednog kupca na 20 kvadrata. Boravak u ostalim prostorijama u trgovačkim centrima nije dozvoljen, a nije dopušteno ni jesti i piti na prostoru pored trgovina.

Otvaraju i uslužne djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona te saloni za tetoviranje, piercing, masaže, manikuru, pedikuru i nokte. U ovim salonima je dozvoljen jedan kupac na deset kvadratnih metara, a obavezan je ‘ulazni test’ za korištenje njihovih usluga. Za šišanje ili manikuru je tako obavezan negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Testovi se mogu uraditi u ljekarnama ili liječničkim ordinacijama, a ne priznaju se testovi “za kod kuće“, budući da je potreban dokaz na papiru ili putem SMS-a. Iz ovog pravila izuzete su sve osobe koje su u posljednjih šest mjeseci bile zaražene te djeca do 10. godine života. Testiranje nije obavezno ni za osobe kod kojih djelatnici moraju doći kući zbog zdravstvenih razloga. ‘Ulazni testovi’ nisu obavezni u fizioterapeutskim, ergoterapijskim i sličnim ustanovama, ali je obavezna FFP2 maska.

Škole napokon otvaraju vrata svojim učenicima, uz de facto obavezno testiranje prije pohađanja nastave. U osnovnim školama učenici u potpunosti pohađaju nastavu, a testiranje će biti obavljeno dva puta tjedno. Viši razredi će pohađati nastavu u dvije smjene (ponedjeljak-utorak, srijeda-četvrtak), dok u petak neće biti nastave. Testiranje će biti u ponedjeljak odnosno u srijedu.

Ukoliko roditelji ne žele da im se dijete testira, učenik će nastavu pohađati online. Izuzeti od de facto obaveznog testiranja su učenici koji su u posljednjih šest mjeseci bili zaraženi ili mogu dokazati prisustvo antitijela. Osnovnoškolci moraju nositi zaštitnu masku u prostorijama škole, ali na svom mjestu ne moraju nositi masku. Maske se moraju nositi u višim razredima. U višim razredima je obavezna FFP2 maska, a svakog sata je obavezna ‘pauza’ od maske.

Otvaraju i vrtići koji će ponovno raditi u normalnom pogonu, što znači da djeca u zadnjoj godini vrtića moraju biti prisutna. Sveučilišta su i dalje na online nastavi, dok je nastava za vozačke ispite ponovno dozvoljena (obavezna FFP2 maska).

Otvaraju i muzeji, biblioteke, arhive i zoološki vrtovi, a obavezna je FFP2 maska te jedan posjetitelj na 20 kvadrata.

Trenutne mjere traju dva tjedna, a kao i obično, austrijska Vlada svaka dva tjedna evaluira brojke zaraženih i nakon toga odlučuje o mjerama. Od danas vrijedi odluka o noćnom ograničenom kretanju od 20 do 6 sati, prema kojem se vani smije izaći samo iz određenih razloga: zbog posla, neodgodivih razloga, osnovnih potrepština za svakodnevni život, pomoći drugima, njege bolesnih osoba te kretanja na svježem zraku.

Od danas je dozvoljeno i okupljanje dva kućanstva s najviše četiri odrasle osobe i šestero maloljetne djece. Izuzeti iz ovog pravila su susreti sa životnim partnerom i sličnim osobama.

U zatvorenom javnom prostoru obavezno je nositi zaštitnu FFP2 masku i biti na razmaku od dva metra od drugih osoba, ukoliko je to moguće. Djeca do šeste godine ne moraju nositi zaštitne maske, a djeca od 14. godine moraju nositi FFP2 masku. Osobe koje imaju liječnički dokaz da ne moraju nositi FFP2 maske, mogu nositi običnu zaštitnu masku ili vizir.

I dalje nisu dozvoljeni kulturni i sportski događaji s publikom, vjenčanja, rođendanske i slične proslave te kazališta i opere. Ugostiteljstvo i turizam moraju i dalje čekati na svoje otvaranje. Dozvoljeno je preuzimanje hrane i pića od 6 do 19 sati, a nije dozvoljena prodaja otvorenih alkoholnih pića.

Kontaktni amaterski sportovi nisu dozvoljeni, a otvorene su staze za skijaško trčanje te klizališta uz obaveznu distancu i jednog sportaša/klizača na 20 kvadrata. Dozvoljeno je i skijanje, a u dizalima i čekaonicama je obavezna FFP2 maska za sve starije od 14 godina.

Prekogranični radnici (pendleri) obavezni su registrirati se na ulazu u zemlju i prikazati negativan test na koronavirus ne stariji od sedam dana. Za sve ostale putnike pravila ostaju ista – obavezna desetodnevna karantena koja se ‘slobodnim testiranjem’ može skratiti nakon petog dana.

Na pogrebima je i dalje dozvoljeno najviše 50 osoba uz obaveznu distancu i zaštitnu FFP2 masku, a u zatvorenim prostorijama vjerskih zajednica je također obavezna FFP2 maska i razmak od dva metra. Nepridržavanje obaveznog nošenja zaštitne maske će se kažnjavati novčanom kaznom od 90 eura.