Ovo su simptomi Listerioze: Važno je rano dijagnosticirati

m
Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155). 

Radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.", P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

 

Rizične grupe

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija koja nastaje nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes. Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi, tako da i povrće može biti kontaminirano ovom bakterijom preko zemljišta. 

Opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.

 

Dva oblika listerioze

Postoje dva klinička oblika listerioze: neinvazivni i invazivni. Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju proljev, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka i traje nekoliko dana.

Invazivna listerioza je, međutim, ozbiljnije oboljenje.

Invazivna listerioza se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije. Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svijesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosječna inkubacija je od jedne do dvije sedmice, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana.

Listerioza se liječi antibioticima i veoma je važno rano dijagnostificiranje.