Predstavljena ovogodišnja tema Sedmice sjećanja na Srebrenicu: “Premoštavanje podjele - suprotstavljanje mržnji”

Žele inspirirati sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice.

Državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, uvaženi poslanik Džejms Brokenšajer (James Brokenshire) predstavio je u Domu lordova Velike Britanije temu ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici - "Premoštavanje podjele - suprotstavljanje mržnji".  

Svake godine Fondacija “Remembering Srebrenica” (Sjećanje na Srebrenicu) odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti. Tema koja je danas predstavljena bit će okosnica stotinama događaja koji će se tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu (7.-14. jula) održati širom Velike Britanije.

Temom "Premoštavanje podjele - suprotstavljanje mržnji” žele inspirirati sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice, kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica, prenosi Avaz.ba.

Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Sjećanje na Srebrenicu”, izjavio je: 

- S porastom zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, nadamo se da će tema “Sjećanja na Srebrenicu” 2019. nadahnuti ljude na obilježavanje Srebrenice da bi pomogli ujedinjenju zajednica protiv mržnje i pomogli u promjeni stavova i ponašanja kada je riječ o važnosti izgradnje mostova.

Od osnivanja “Sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji 2013. godine više od 90.000 mladih ljudi educirano je lekcijama iz Srebrenice, organizirano je 6.200 događaja u znak sjećanja širom zemlje i stvoreno više od 1.200 lidera u lokalnim zajednicama koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netoleranciji u svojim zajednicama.