Ozbiljno upozorenje: Ako se ne promijeni tempo, muškarci će 2027. izgubiti mogućnost odlaska u prijevremenu penziju

,

Prema trenutnom stanju, penzije za januar u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ostat će na istoj razini kao u decembru prošle godine. Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje objasnio je da je nedostatak usvojenog budžeta za 2024. glavna prepreka povećanju penzija.

“Ako bi budžet bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju, no trenutno to nije moguće”, kazao je Kvesić. Akontacijsko usklađivanje podrazumijeva isplatu dijela redovnog usklađivanja unaprijed i ovisi o parametrima rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Iako je redovito usklađivanje zakonska obaveza, Kvesić naglašava da odluka o akontacijskom usklađivanju ostaje neizvjesna dok se ne usvoji budžet. Očekuje se da će redovno usklađivanje biti provođeno 15. aprila, a iznos će ovisiti o rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena.

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uvjeti su svake godine sve strožiji. U 2024., muškarci će moći u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju s minimalno 63 godine i šest mjeseci života te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Žene će morati imati 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Kvesić naglašava da su ovi uvjeti podložni promjenama, a odluka o izvanrednom usklađivanju penzija ovisit će o odluci Vlade FBiH.

Dok se ne usvoji budžet, penzijske isplate ostaju na istoj razini, dok ostaje neizvjesno hoće li dodatno usklađivanje biti provedeno.