Pacijent završio u Kantonalnoj bolnici zbog teškog trovanja gljivama

Home

Pacijent završio u Kantonalnoj bolnici zbog teškog trovanja gljivama


Posljednjih dana na području općine Velika Kladuša zabilježeno je nekoliko slučajeva trovanja gljivama, a posljednji, najteži slučaj desio se u utorak, 26. septembra kada je jedan pacijent sa simptomima teškog trovanja završio u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Uzrok trovanja gljivama najčešće je upravo zamjena jestivih sa otrovnom vrstom gljiva, mada  do trovanja može doći i ako se jedu inače jestive, ali nepravilno čuvane ili naknadno pokvarene gljive. Trovanje gljivama može i da bude po život opasno. Simptomi trovanja mogu da se jave odmah, odnosno sat vremena nakon konzumacije otrovnih gljiva, a mogu se javiti i kasnije, čak i nakon 48 sati od konzumiranja. Kada će se javiti simptomi zavisi od toga koliko je otrovna gljiva.

Neki od simptoma trovanja su bol u stomaku, proljev i povrćanje, pomućenja svijesti, pa čak i halucinacije. Ako postoji sumnja u trovanje gljivama ili se pojave prvi znaci najvažnije je odmah zatražiti ljekarsku pomoć, ističe doktor u Domu zdravlja Velika Kladuša Faruk Trgić.

Do trovanja gljivama dolazi zbog zamjene otrovne za jestivu gljivu. Na našem području  najčešće  dolazi do zamjene između jestive crvene pečurke ili blagve za otrovnu muharu, jer su gotovo iste kad su u početnom stadiju, rekao nam je dugogodišnji gljivar Fikret Abdić Toda.

Da bi se izbjegli novi slučajevi trovanja, savjet je da se ne beru nepoznate vrste gljiva i da se obrati pažnja na vrste gljiva koje su slične jestivima, a ustvari su otrovne. Isto tako za one koji ne poznaju dovoljno gljive, najbolji je  potražiti par korisnih savjeta na internetu o gljivama ili u nekom specijaliziranom priručniku.

 

(Izvor: USN)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 18:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top