Pad broja brakova i porast razvoda u Bosni i Hercegovini

r

U Bosni i Hercegovini, demografska slika svjedoči o zabrinjavajućim trendovima – sve manje je parova koji prave zajednički životni put, dok se broj razvoda konstantno povećava. Statistički podaci pokazuju da je posebno u petoj deceniji života sve više osoba koje dižu ruke od braka.

U 2022. godini, broj razvoda skočio je na 2,865, što je povećanje od oko hiljadu u odnosu na 1997. godinu. Ovaj trend demografi povezuju s nedostatkom kompromisa među bračnim partnerima. Stručnjaci ukazuju na nedostatak kompromisa, nespremnost da se podnesu žrtve, i činjenicu da parovi često ulaze u brak ne poznajući se dovoljno.

“Postoje dobri i loši razvodi, a mi smo spojili da je sve to dobro. Nehtijenje, nesposobnost muškarca ili žene da prećute neke stvari, da podnesu neku žrtvu – svi možemo imati loš dan, loš period, a da se međusobno i ne poznajemo”, ističe sociolog Vladimir Vasić.

Paralelno s ovim, bilježi se i smanjenje broja sklapanja brakova. Skoro 6 hiljada brakova manje sklopljeno je 2022. godine u odnosu na 1997. Ekonomska nestabilnost, individualni i društveni pritisci često se navode kao razlozi ovog trenda.

Posebno zabrinjava smanjenje broja poroda i pomjeranje granice rađanja prvog djeteta.

Žene sve češće odlažu prvu trudnoću do 29. godine života, što ukazuje na sukob između tradicionalnih i modernih očekivanja od žene u društvu.

 

Kada se tome dodaju negativni prirodni priraštaj i dugogodišnje iseljavanje stanovništva, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim demografskim izazovima. U 2023. godini, umrlo je 14,500 ljudi više nego što je rođeno, što dodatno opterećuje zemlju.

Stručnjaci ističu potrebu za sprovođenjem popisa stanovništva kako bi se sagledalo trenutno stanje i omogućilo dugoročno planiranje, koje će biti ključno za suočavanje s demografskim izazovima.