Pad helikoptera Kobe Bryanta: Istražitelji otkrili detalje

 

Trenutak prije pada helikoptera u kojem je smrtno stradao sjajni košarkaš iz Los Angelesa Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kćer i sedmero drugih, pilot je pokušao izaći iz oblaka, ali helikopter se naglo zaokrenuo i pao na zemlju.

 

Image

 

Sikorsky S-76B zabio se u brdo i 60 sekundi kasnije je izbio plamen, usmrtivši svih devet ljudi u letjelici, prema detaljima nesreće koja se desila u nedjelju, a koje su u utorak otkrili savezni zvaničnici zrakoplovne sigurnosti.

Smrt Bryanta (41), 18-tostruke NBA zvijezde i jednog od najomiljenijih sportaša širom svijeta, šokirala je svijet sporta i zabave.

Istražitelji Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) procijenili su da je Bryantov luksuzni putnički helikopter udario u  zemlju brzinom većom od 610 m u minuti.

"Ovo je prilično strmo spuštanje velikom brzinom", rekla je na brifingu u Calabasasu članica odbora NTSB-a Jennifer Homendy, , gradu koji je blizu mjesta nesreće, oko 40 milja severozapadno od centra Los Angelesa.

 

Image

 

"Pad do udara verovatno je trajao minutu."

Podaci iz radara pokazali su da se helikopter popeo na 2.300 stopa - „pokušavao je da se popne iz oblačnog sloja u to vreme“ - a zatim je započeo skretanje na lijevo, prije nego što je kontrola vazdušnog saobraćaja izgubila kontakt sa njim, rekla je Homendi.

Istražitelji nisu imali objašnjenje za ono što bi moglo dovesti do toga da se letjelica naglo spusti na jednu stranu, a zatim je padne na zemlju. No, Homendy je rekla da procijenjena stopa spuštanja "nije normalna brzina slijetanja."

„Znamo da je ovo bio sudar sa većim energetskim uticajem“, rekla je, dodajući da su istražitelji pretpostavili da je helikopter bio još uvijek u jednom komadu prije nego što je udario o tlo.

 

Image

 

SIGURNOSNE PREPORUKE NISU UVAŽENE

Homendy je rekla da su oblaci, magla i ograničena vidljivost koja je u nedjelju prijavljena na tom području ključni fokus istrage, za što će biti potrebno najmanje godinu dana.

Helikopter nije bio opremljen nikakvim sistemom  upozorenja“, uređajem koji bi možda upozorio pilota da je letjelica opasno blizu obronka, kazala je Homendy. Ni helikopter nije nosio "crnu kutiju" tj, snimač podataka o letu, što bi olakšalo sakupljanje uzroka pada, rekla je.

Preporuke da oba uređaja trebaju nalaziti na helikopterima poput onog koji se srušio u nedjelju, Federalna uprava za zrakoplovstvo ne provodi, rekla je.

Homendy je informisala novinare kako su vlasti završile fazu istrage na licu mjesta, raščišćujući visoki, travnati nagib gdje su bili ostaci olupina i ljudskih ostataka.

Među pronađenim predmetima bio je i iPad za koji se istražitelji nadaju da je mogao pripadati pilotu za praćenje informacija o letovima i vremenskim prilikama, rekla je Homendy.

Tim NTSB-a prevezao je kamion krhotina zamotanih u velike, bijele vreće od smeća, dok su medicinski inspektori identificirali posmrtne ostatke četiri žrtve, među kojima su Bryant i pilot.

Bryant, koji se 2016. godine povukao iz Nacionalnog košarkaškog saveza nakon 20 godina s Los Angeles Lejkersima, sa 13-godišnjom kćerkom Giannom bio je na putu za Omladinsku sportsku akademiju. Njen tim čiji je bio trener trebao se takmičiti tog dana na turniru.

Zvaničnici NTSB-a privatno su u utorak informirali rodbinu poginulih telefonom, ali Homendy je odbila reći bilo šta o čemu se razgovaralo ili ko je sudjelovao u razgovorima.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, šerif okruga Los Angeles Alex Villanueva rekao je da su napravljene pozitivne identifikacije o četiri od devet žrtava.

Osim Bryanta i Ara Zobayan, komercijalnog pilota i certificiranog instruktora leta s više od 8.200 sati leta, medicinski ispitivači potvrdili su identitet Johna Altobellija, trenera bejzbolskog Orange Coast Koledža.

Četvrta identifikacija napravljena je za Sarah Chester, koja je u sudaru poginula sa 13-godišnjom kćerkom Payton, još jednom košarkašicom uključenom u turnir.

Altobellijeva supruga Keri i njihova 13-godišnja kćerka Alyssa, suigračica Gianna Bryant, bili su među mrtvima, zajedno s pomoćnim trenerom Christinom Mauser.

OGROMNA TUGA

NBA je otkazala utakmicu zakazanu za utorak između Lejkersa i Los Angles Clippersa, navodeći potrebu da se Lakersima da vrijeme za žaljenje. Lejkers će se u petak vratiti na teren u domaćoj utakmici protiv Portland Trail Blazersa, rekla je glasnogovornica tima.

Akademija za filmsku umjetnost i nauku zasebno je rekla da će ceremonija dodjele Oskara 9. februara uključivati ​​pozdrav Bryantu.

Izvor: Reuters