Pale cijene nafte

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima zbog rekordne razine američke proizvodnje koja je dovela do porasta američkih zaliha na najvišu razinu od rujna 2017.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,57 dolara. Cijena barela u Londonu na putu je tjednog gubitka, kojim će se prekinuti najdulji pozitivni cjenovni niz u posljednjih godinu dana.

Istodobno, na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 63 dolara, prenosi Index.hr.

Zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom su tjednu dosegnule najvišu razinu od rujna 2017. godine, skočivši za 9,9 milijuna barela, na 470,6 milijuna barela, uslijed rekordne proizvodnje od 12,3 milijuna barela dnevno.

"Sve to zbiva se kada američke rafinerije ulaze u razdoblje proljetnih radova održavanja, što povećava zabrinutost da će potražnja za sirovom naftom biti slabija, a zalihe će se nastaviti gomilati", objavili su iz banke ANZ.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 72 dolara i nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: