Pad najvećeg sandžačkog švercera deviza, obveznica i dionica: Od uličnog takparoša i preprodavca deviza i certifikata do brokera „teškog“ nekoliko milijardi….

blekic
Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh. državljana


Policija je jutros upala u kuću sarajevskog biznismena Zijada Blekića, saznaje Istraga.ba. U toku je pretres i očekuje se njegovo hapšenje. Nalog je izdalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Na osnovu istog naloga policijske agencije od jutros pretresaju najmanje 14 lokacija na području Sarajeva, izvještavaju sarajevski portali.

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh. državljana.

– Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora – navedeno je u izvještaju SIPA-e dostavljenom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ranije je, u okviru ovog predmeta, bilo nekoliko pretresa. U oktobru prošle godine, službenici SIPA-e su u akciji kodnog naziva “Profit” blokirali skoro više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i firmi koje se dovode u vezu s njima. Ukupmo se radilo o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičeni vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je, također, obavljao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.