Pakistanski premijer traži otpis duga siromašnim zemljama

pakistan
Pakistanski premijer Imran Khan je uputio globalni apel tražeći od bogatijih zemalja i međunarodnih finansijskih institucija da otpišu dug siromašnim zemljama koje su teško pogođene krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

 

Vlada Pakistana je pokrenula ambiciozan program kako bi pomogla milionima svojih građana koji se suočavaju s finansijskim poteškoćama.

Programom je osigurano po 12.000 rupija (oko 75 dolara) za 10,2 miliona porodica s niskim primanjima koje su najteže pogođene ekonomskom krizom izazvanom pandemijom.

Premijer Khan je u nedjelju navečer u televizijskom obraćanju uputio apel za oprost duga najteže pogođenim građanima, a isto je uradio i prošlog mjeseca kada je pozvao bogate zemlje svijeta da otpišu dugove siromašnim zemljama, prvenstveno zemljama trećeg svijeta.

Prema pisanju lista "The Dawn", ukupan dug i finansijske obaveze Pakistana iznose 41 bilion rupija ili oko 246 milijardi dolara.

Khan je izjavio da njegov cijeli paket pomoći za borbu protiv koronavirusa iznosi otprilike osam milijardi dolara za oko 220 miliona stanovnika, dodajući da se ovo može porediti sa zemljama poput Sjedinjenih Američkim Država (SAD) koje su najavile paket pomoći od dva biliona dolara ili Njemačkom sa paketom od tri biliona eura.

U Pakistanu su do sada zabilježena 5.374 potvrđena slučaja koronavirusa sa 93 smrtna slučaja, ali testiranja se izvode dosta sporo te je ova zemlja do sada provodila oko 3.500 testova dnevno, a planira ih povećati na 5.500 nakon što dobiju nove testove.

federalna.ba/AA