Kushner: Palestinci još nisu sposobni upravljati svojom državom

Palestinci bi morali imati pošten sudski sistem, slobodu medija, slobodu izražavanja i toleranciju za sve religije, rekao je Trumpov savjetnik.

Viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner izjavio je da Palestinci zaslužuju pravo na „samoopredjeljenje“, ali nije iskazao podršku palestinskoj državnosti, već je izrazio nesigurnost oko njihove sposobnosti da upravljaju sami svojom državom.

Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, to je izjavio u intervjuu na HBO-ovom Axiosu.

Upitan da li vjeruje da su Palestinci sposobni da vode svoju državu bez izraelskog utjecaja, Kushner je rekao:

„To je ono što tek treba vidjeti. Nadamo se da će, vremenom, steći sposobnost za to“.

Palestinci, kako kaže, „moraju imati pošten sudski sistem, slobodu medija, slobodu izražavanja i toleranciju za sve religije“, prije nego što palestinske regije budu pogodne za investiranje.

Upitan da li bi Palestinci mogli imati slobodu od izraelskog vojnog i političkog miješanja, Kushner, jedan od tvoraca američkog mirovnog plana na Bliski istok, odgovorio je da bi to bilo „teško očekivati“.

Palestinska uprava bojkotuje diplomatske napore Donalda Trumpa označene kao „dogovor stoljeća“.

SAD odustao od dvodržavnog rješenja?

Iako je Kushner plan stvarao dvije godine u tajnosti, palestinski, kao i mnogi arapski zvaničnici, tvrde da naginje u izraelsku korist i da Palestincima uskraćuje pravo na sopstvenu državu.

Kushner je u nedjeljnom intervjuu izbjegao direktan odgovor na pitanje da li plan uključuje dvodržavno rješenje, koje je već decenijama temelj američke politike na Bliskom istoku.

„Mislim da Palestinci trebaju imati pravo na samoopredjeljenje, ali detalje ću ostaviti do objave plana“, rekao je Kushner.

Prošlog mjeseca Trumpov savjetnik je dao indicije da bi Amerikanci mogli odustati od dvodržavnog rješenja.

„Ako kažete dvije države, to Izraelcima ima jedno, a Palestincima drugo značenje. Trebamo raditi na detaljima koji bi precizirali šta to znači“, dodao je Kushner.

Detalji plana trebali bi biti objavljeni na investicionoj konferenciji u Bahreinu koja se održava ovog mjeseca pod poroviteljstvom SAD-a.

Palestinske vlasti objavile su da neće prisustvovati tom događaju.