Palestinci objavili novi snimak lansiranja rakete prema Izraelu s područja Zapadne obale

.
Palestinske militantne organizacije na Zapadnoj obali objavile su videosnimak u kojem se može vidjeti kako lansiraju raketu iz pravca grada Jenina prema Izraelu.

Prema pisanju palestinskih medija, grupa koja sebe naziva Al-Ayyash bataljon objavila je snimak na kojem je prikazan pokušaj lansiranja rakete na obližnji izraelski grad.

"Bio je to barem sedmi pokušaj ove grupe koja je dobila ime po članu Hamasa. Snimak je objavljen na Telegramu, a prikazuje projektil postavljen na lanser nakon čega kadar prikazuje raketu kako leti kroz zrak", navodi se u objašnjenju.

Posljednji sličan snimak palestinska grupa objavila je u julu kada je također sa šireg područja Jenina pokušala lansirati raketu prema Izraelu.

Izraelski mediji su saopćili kako je policija Palestinske samouprave pronašla mjesto lansiranja.

Povodom cijelog slučaja oglasila se i izraelska vojska te su pojasnili kako je lanser pronađen u selu sjeverozapadno od grada Jenina.

"Izraelske trupe nisu planirale istraživanje lokacije već su to prepustili sigurnosnim snagama Palestinske samouprave", piše The Times of Israel.

Nakon pokušaja napada, izraelski zvaničnici zatražili su da se na području u blizini sjevernog dijela Zapadne obale rasporedi sistem protivzračne odbrane Iron Dome.

"Izraelska vojska je dobro upoznata sa incidentom, a prema posljednjim informacijama koje smo dobili od sigurnosnih snaga, ta raketa nije sletjela na teritoriju Izraela već je najvjerovatnije eksplodirala na teritoriji Palestinske samouprave", naveli su izraelski zvaničnici iz grada Ram-On koji je bio meta napada.