Debakl ministra Čampare: Pali izvještaji FUP-a za prethodne četiri godine

Federalni zastupnici raspravljali su o izvještajima MUP-a FBiH na čijem čelu je ministar Aljoša Čampara i o stanju sigurnosti za 2015., 2016., 2017., 2018. i pola 2019. godine.

Kritizirali su što se sada raspravlja o izvještajima starim četiri godine. Zastupnicima nije bilo jasno kako će raspravljati o nečemu što je bilo tako davno, te se postavljalo pitanje zašto Čampara svoj izvještaj nije redovno dostavljao parlamentarcima na diskusiju, čime bi istovremeno i javnost bila upoznata sa radom, odnosno neradom ministra. Zastupnici su se dotakli problema kao što je migrantska kriza.

Nakon toga je zastupnik SDA Husein Rošić iznio optužbu da je Vlada USK novac koji joj je uplaćen od federalnog nivoa za rješavanje migrantske krize usmjerila na regres.

Azra Hadžić–Bećirspahić, predsjednica Kluba poslanika SBB-a, istakla je da je Predstavnički dom riješio ono što je mogao o migrantskoj situaciji, ali i da će biti predmet istrage kako je USK utrošio sredstva koja je dobio od Federacije.

Upozorila je i da MUP USK nikada nije tražio pomoć FUP-a iako svakodnevno pristužu migranti.

Nakon kraće rasprave, zastupnici su oborili izvještaje o radu MUP-a FBIH od 2015. do sredine ove godine. Nisu prihvaćene ni informacije o stanju sigurnosti za isti period.