Palmer: SAD snažno podržavaju BiH na putu ka NATO-u

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama obilježena je 13. godišnjica Oružanih snaga BIH kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz američke administracije.

Laura Kuper (Cooper), doministrica ministarstva odbrane za pitanja Rusije, Ukrajine i Euroazije, zahvalila je Oružanim snagama BiH na podršci međunarodnim snagama u Afganistanu i čestitala im na visokom nivou profesionalizma i vojne spremnosti.

Ona se osvrnula i na nedavnu odluku NATO-a da BiH ponudi da priloži prvi godišnji nacionalni program.

- Želim čestitati Bosni i Hercegovini. Ova odluka NATO-a je bila rezultat posvećenosti BiH odbrambenim reformama i regionalnoj kooperaciji, kao i prepoznavanje BiH kao zemlje čije snage pružaju sigurnost. S radošću čekamo da vlasti BiH što prije prilože nacionalni program. SAD u potpunosti podržavaju aspiracije BiH ka članstvu u NATO-u i euroatlantskim integracijama. Radujemo se saradnji s BiH na putu ka integracijama koje će unaprijediti njenu snagu i prosperitet - rekla je Kuper.

Metju Palmer (Matthew), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu, kazao je da se sada više nego ikada ranije potrebno osvrnuti i proslaviti uspjehe Oružanih snaga BiH, prenosi Glas Amerike. 

- Počet ću sa zahvalnošću za vaše učešće u misiji u Afganistanu, vaše učešće i spremnost cijene ne samo SAD nego i sve članice NATO-a i koalicionih snaga. Iako su ovakve žrtve velike, to je, također, prilika da se vojska BiH upozna s procedurama i strategijama NATO-a. Nedavna odluka NATO-a je bila u pripremi osam godina i na ovo vaše Ministarstvo odbrane i Oružane snage trebaju biti ponosni. SAD se nadaju da će BiH pripremiti Godišnji nacionalni program za NATO odmah i bez odlaganja. SAD vas snažno podržavaju na tom putu, kao i implementaciji svih reformi iz 2016. godine - rekao je Palmer.