Palo 18 švercera droge i oružja: Među uhapšenima ima i nosilaca pravosudnih funkcija

.
Tokom akcije pretreseno je 28 lokacija na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Pala, te je zaplijenjeno oko 70.000 KM

 

U akciji Ira, koja je jučer provedena u nekoliko bh. gradova, uhapšeno je 18 osoba te je zaplijenjeno oko 70.000 KM, odnosno 20.000 KM, 19.000 eura te 5.000 švicarskih franaka.

PRANJE NOVCA

Iz SIPA je saopćeno da je tokom akcije pretreseno 28 lokacija i to na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Pala, te je tom prilikom pronađen i veći broj mobitela, sistemi za videonadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

- Osumnjičeni se terete za organizovani šverc droge i oružja, a o ishodu akcije javnost će biti obaviještena naknadno, naveli su u SIPA. Iako zvanične potvrde jučer nije bilo, nezvanično se moglo čuti da su među osumnjičenima sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, Željko Radovanović, zvani Krečo, iz Bijeljine, te Mile Rosić. Iz Tužilaštva BiH, po čijem naređenju se provodi akcija, saopćeno je da među uhapšenima ima i nosilaca pravosudnih funkcija.

Akcija je uslijedila nakon što su istražni organi prikupili nove informacije na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Anom

- Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružja, kao i niz drugih krivičnih djela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama, istakli su u Tužilaštvu BiH.

Privedeni se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet droge, oružja i vojne opreme te pranje novca iz Krivičnog zakona BiH, te za krivična djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona RS-a.

DOJAVA INFORMACIJA

Akcija je uslijedila nakon što su istražni organi prikupili nove informacije na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Anom.

Željko Radovanović, zvani Krečo, jedan je od najbližih saradnika Ljubana Ećima, a navodno je povezan i sa grupom Milivoja Lovrenovića Čaruge (koji je u bjekstvu, op. a) i njegovog sina Dušana, koji je u pritvoru u okviru predmeta Storage. Radovanović je i ranije hapšen zbog droge i to u akciji Titan. Sudija Jovan Savić poznat je i po suđenju u slučaju ubistva Stanka Gligorevića, dječaka ubijenog u školskom dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini. Sada se našao pod istragom jer je, navodno, koristeći svoj uticaj među sudijama, dojavljivao informacije iz predmeta optuženima. A. B. Č.

Foto: ISTRAGA.BA