Pamtiti genocid

srebrenica
Oni koji su mislili da protok vremena vodi u zaborav izvršenog zločina, grdno su se prevarili

 

Nakon jučerašnje komemoracije povodom 25. godišnjice počinjenog genocida nad Bošnjacima Srebrenice i poruka koje su povodom toga odaslali prvaci nama susjednih, kao i najmoćnijih zemalja svijeta, predstavnici kraljevskih porodica, haške sudije i tužioci i mnogi drugi, jasno je da je genocid počinjen u Srebrenici zločin za koji zna i priznaje ga cijeli svijet.  

Mogu nakon ovoga i Radovan, i Ratko, i Vučić, i razni drugi zločinci, politički probisvijeti i negatori genocida guslati o tome da se genocid nije dogodio, ali nakon svega jučer izgovorenog iz usta svjetskih državnika, naprijed pobrojanim vjerovati mogu samo oni koji pripadaju njihovom krdu i ideologiji mržnje i ubijanja koja ih je oblikovala.

Bez obzira na sve napore ideologa i izvršilaca genocida, jučerašnju komemoraciju u Potočarima nisu mogle spriječiti niti obeščastiti prljave šape promotora genocida, veličanje ratnih zločinaca itd., pa čak ni pandemija koronavirusa. Naprotiv, kao nikad do sada, nije se čulo više osuda genocida, podrške žrtvama i izgradnji mira na ovim prostorima kao što se to jučer čulo u Potočarima.

Oni koji su mislili da protok vremena vodi u zaborav izvršenog zločina, kako u domaćim, tako i u međunarodnim okvirima, grdno su se prevarili.

Poruke sudija i tužilaca Haškog tribunala jučer su bile jasne. U Srebrenici se dogodio genocid, zločincima koji su izbjegli pravdi mora se suditi. Možda važnije i od toga jeste činjenica da sjećanje na žrtve genocida ni 25 godina poslije ne blijedi i da o tom strašnom zločinu danas s poštovanjem govore generacije djece rođene čak nakon što se genocid počinjen.

Pamtiti i podsjećati na genocid i na sve druge zločine, kako one počinjene nad nevinim ljudima u našoj zemlji tako i na one u svijetu, obaveza je svakog pravdoljubivog čovjeka. Kad su u pitanju Bošnjaci, ta obaveza je još veća, jer je riječ o narod kojemu se genocid, kroz historiju, redovno ponavljao.

Upravo zato što nismo pamtili ni zločin ni njihove izvršioce.