Pandemijski debakl u BiH ili kako smo tri puta gori od liberalne Švedske

123aa
O tome kako se loše naša zemlja suočila s pandemijom koronavirusa govorit će se u vremenu koje dolazi, ali sasvim je sigurno da će svaka naredna analiza biti sve gora. Današnja poređenja osnovnih brojeva s evropskim zemljama su porazna.

Prema zvaničnim statistikama u našoj zemlji, do sada je bilo 277 hiljada zaraženih koronavirusom, a 12.687 građana je preminulo od posljedica te bolesti.

U Švedskoj, koja ima najmanje tri puta više stanovnika (10,35 miliona) nego BiH, do sada je registrovano 1,21 milion zaraženih, a preminulo je 15.170 građana.

 

Znači, švedske zdravstvene vlasti prijavile su skoro 4,5 puta više zaraženih, ali je broj preminulih veći za samo 19 posto u odnosu na BiH, iako Šveđana ima najmanje tri puta više nego stanovnika u našoj zemlji. Švedska je, sjećate se to sigurno, primjenjivala liberalniji model suočavanja sa širenjem zaraze, izbjegavala lockdown i sve oblike potpunog zatvaranja.

Kako loše stoji naša zemlja plastično ilustrira i podatak da je dnevni prosjek umrlih od ove zaraze u posljednjem periodu kod nas 33, a kod Šveđana 4.

Na sve ove brojeve sigurno utječe i procenat vakcinisanih, koji kod nas nikako da odmakne od sumornih 22 posto, dok je Švedska na ogromnih 70 posto.

Za razliku od drugih zemalja, Švedska nikada nije ušla u lockdown i samo je preporučila korištenje maski u iznimnim situacijama, poput špica u javnom prijevozu i prilikom pristupa zdravstvenim uslugama.

 

Broj umrlih od korone u Švedskoj je oko evropskog prosjeka, kako je za AFP kazao Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog, naglašavajući da su Šveđani ipak lošiji od ostalih nordijskih zemalja.

Iako Švedska nikada nije "zaključana", vlasti su zabranile posjete staračkim domovima i ograničile broj ljudi koji su dopušteni na javnim događanjima te u barovima i restoranima, gdje je radno vrijeme bilo skraćeno.

"Učinci švedskih mjera nisu se toliko razlikovali od učinaka mjera u toliko drugih zemalja", rekao je Tegnell podržavajući svoj liberalniji pristup borbi protiv pandemije.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini vlasti i dalje prebacuju odgovornost s jednog nivoa na drugi, a posebno je to vidljivo u odluci Vlade FBiH da uvođenje "VPT" mjera spuste na kantonalni nivo.