Panika u SDA i HDZ-u nije razlog za nerad

Nakon što kantonalni poslanici zvanično preuzmu mandate i polože zakletve, prva njihova obaveza je konstituiranje klubova naroda. Njihova uloga je presudna kako u izboru delegata za Dom naroda FBiH iz kantona, tako i u izboru užeg rukovodstva skupštine, odnosno predsjednika i potpredsjednika.

Sudijska nadoknada

Iako ovi klubovi imaju bitnu ulogu i u odbrani vitalnih nacionalnih interesa, odnosno mogu stopirati zakone koji ugrožavaju jedan od tri naroda zastupljena u kantonalnom zakonodavnom tijelu, to se u prošlosti rijetko dešavalo. Zbog činjenice da rijetko koji kanton u FBiH ima izabrane poslanike iz reda sva tri naroda, manje je poznata činjenica da upravo klubovi naroda u kantonalnim skupštinama biraju po jednog svog predstavnika, a potom to troje izabranih međusobno biraju predsjednika, odnosno dva potpredsjednika. Ukoliko nekog naroda nema zastupljenog, mjesto potpredsjednika ostaje upražnjeno.

Kako sada stvari stoje u Tuzlanskom kantonu, iako SDP sa DF-om, Našom strankom, SBB-om i Strankom za BiH ima većinu od 19 poslanika, zbog činjenice da ove stranke daju i četiri poslanika iz reda hrvatskog, odnosno srpskog naroda, nova građanska većina neće moći ni održati sjednicu Kluba Bošnjaka.

U ovom klubu, podsjećamo, SDA i PDA imaju 16 poslanika, što znači da u svakom trenutku imaju mogućnost spriječiti čak i održavanje sjednice kluba. Upravo jedna od ove dvije stranke ili barem tri njihova poslanika sada su potrebni novoj većini da samo održi sjednicu i izabere predstavnika Bošnjaka.

- Mi ćemo pokušati svim demokratskim sredstvima da dođemo do rješenja i u Klubu Bošnjaka, kazao nam je predsjednik kantonalnog SDP-a Enver Bijedić.

Ova pregovaračka moć koju SDA ima, smatraju, daje im novu mogućnost pregovora u ovoj skupštini.

- SDP će morati kao pobjednička stranka osigurati većinu u sva tri kluba naroda. Bez dogovora najmanje dvije od tri stranke koje su osvojile najviše mandata (SDP, SDA i PDA, op. a.), neće biti moguće izabrati rukovodstvo Skupštine, to je sigurno, kao što je sigurno i da SDA neće ništa dogovarati sa PDA, kazao je nakon preuzimanja mandata Bego Gutić, poslanik SDA.

Ipak, s obzirom na činjenicu da cijela Skupština natpolovičnom većinom potvrđuje izbore klubova naroda, postoji opcija i da SDP sa partnerima kontinuirano odbija potvrđivanje kandidata iz Kluba Bošnjaka, ukoliko on bude iz SDA ili PDA.

Predstavnici klubova nisu izabrani ni u Klubu Srba, Klubu Hrvata ni Klubu Ostalih, međutim, kako ovdje građanski blok ima svoje poslanike, neće biti nedoumica. Ono što strankama u vlasti ostaje da urade, jeste da promijene Ustav TK-a i osiguraju i predstavnicima Ostalih da imaju svog potpredsjednika u Skupštini.

- Meni je apsolutno jasno da se SDA, u kantonima gdje se vlast formira bez njih, a djelimično i HDZBiH, nalaze u potpunoj panici. To nije razlog da svako ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom. To što u većini kantona FBiH u potpunosti postoji skupštinska većina koja može zadovoljiti sve kriterije za formiranje izvršne i zakonodavne vlasti, i bez HDZ-a i bez SDA, ne treba da bude povod bilo kome pa ni ovim dvjema strankama da prave različite opstrukcije, samo zbog jedne činjenice da neće imati priliku participirati u vlasti, kao što su bili posljednjih 20 i kusur godina, kaže za Oslobođenje predsjednik KO SDP-a Sarajevo i politički direktor partije Damir Mašić.

Što se tiče Kantona Sarajevo, dodaje Mašić, postoji dvotrećinska većina.

- U svakom smislu. U matematičkom, jer imamo 24 poslanika, do etničkog u smislu zastupljenosti svih naroda i građana u ta 24 zastupnika, ističe Mašić.

Na pitanje da li nastup SDA na prvoj sjednici Skupštine TK-a treba shvatiti kao prijetnju eventualnim povlačenjem veta Kluba Bošnjaka na bilo koju odluku većine, Mašić odgovara: “Ustavni sud FBiH ima kvalifikovan broj sudija u Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, tako da oni mogu povući veto, ali će on biti odbačen. Slično se dešavalo u Parlamentu FBiH, gdje je HDZBiH izbjegavao povući vitalni nacionalni interes, recimo na zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata, jer bi to pokazalo da tu nema povrede interesa. Zato su drugim, proceduralnim peripetijama pokušali zaustaviti taj proces. Sud će odbiti svaku od tih lažnih prijava onih koji se, makar i u sudijskoj nadoknadi, pokušavaju uključiti u formiranje vlasti. Ali, uzalud vam trud, svirači.”

Grupe stranaka koje već pregovaraju od Unsko-sanskog, preko Tuzlanskog kantona, do Zenice, Sarajeva i Goražda, prema Mašićevim riječima, sigurno će zajedno nastupiti u skupštinama kada je riječ o izboru delegata za federalni Dom naroda.

- Kad se konstituišu klubovi, znaće se bez koga se može, a bez koga ne. Učinićemo sve da nijedan politički subjekt ne dođe u poziciju da opstruira, zaustavlja procese i insistira na svojim rješenjima, poručuje Mašić.

Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke za KS, kaže da se klubovi naroda i Klub Ostalih u Skupštini KS-a vjerovatno mogu popuniti, ali da nije siguran da će se to desiti na današnjoj konstituirajućoj sjednici.

- To pitanje još nismo razmatrali, ali vjerujem da to neće biti problem, kratko je kazao Forto.

Ono što je za sada poznato je da od 35 zastupnika, koliko ih ima u Skupštini KS-a, četvero bi eventualno moglo otići i u federalni Dom naroda i to Smiljana Viteškić, Danijela Kristić, Igor Stojanović i Zvonko Marić.

I u USK-u se za danas najavljivala prva sjednica, međutim, poslanici još nisu dobili obavijest o zakazanom terminu. Iako se vjeruje da će A SDA i koalicija Pomak sa SDP-om, NB-om, DF-om i Našom strankom imati većinu, to još nije zvanično potvrđeno. Međutim, ko god da bude formirao većinu, imaće problem jer u novom sazivu Skupštine nema Srba.

 

Krajina bez Srba

- U federalni Dom naš kanton daje jednog Hrvata, jednog iz reda Ostalih i dvoje Srba, ali njih nema u Skupštini, kazao nam je Nisvet Jusić, poslanik iz Nezavisnog bloka.

Mjesto Ostalih, pa čak i Hrvata, moći će popuniti Laburisti, ali tu je i SDP. Dvojica Srba iz starog saziva Skupštine, Željko Mirković i Mladen Lonić, sljedeći su po broju glasova, ali zbog odluke partijske centrale nisu bili dovoljno visoko na listi da bi i prošli u Skupštinu. Jedini koji u ovom momentu može predstavljati Srbe iz Krajine je bivši načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić kojem je majka Srpkinja.

- Trebao sam se tokom formiranja liste izjasniti kao Srbin, jer bih imao priliku da se borim na dva fronta. Ali, nema veze, ja sam u srcu Bosanac i to svako zna, kazao nam je Hujić, rekavši da se ne nada mjestu u PFBiH.

Rješavanje pitanja konstitutivnih naroda u Skupštini USK-a moglo bi i biti jedan od razloga nezakazivanja konstituirajuće sjednice.

Što se tiče ZDK-a, ljevica i centar nemaju problema, jer su među poslanicima: Mladen Simić, Srbin iz SDP-a, Sanja Renić, Hrvatica iz Naše stranke, te pripadnici hrvatskog naroda Branka Trogrlić (SDP), Vlasta Kalas (DF) i Vedran Kaser (SDP).