Papa Franjo: Molim se za mir na Kavkazu

franjo
Papa Franjo apelirao je u danas na Armeniju i Azerbajdžan da riješe "njihove nesporazume" kroz pregovore nakon sukoba koji se dogodio oko otcijepljene regije Nagorno-Karabah.

 

- Molim se za mir na Kavkazu i molim sukobljene strane da naprave konkretne geste dobre volje i bratstva koje mogu dovesti do rješavanja problema bez primjene sile i oružja, nego dijalogom i pregovorima, kazao je.

Papa Franjo, koji je se obratio vjernicima tokom blagoslova u nedjelju u podne na Trgu svetog Petra, posjetio je obje zemlje 2016. godine, piše Reuters.

Istaknuo je da je zabrinut zbog izvještaja o novim sukobima, jer su izvori s obje strane potvrdili da ima ljudskih žrtava. Zamolio je okupljene da se u tišini zajedno s njim mole za mir u toj regiji.

 

Iran pozvao na obustavu sukoba

Iran je pozvao na trenutno okončanje neprijateljstava Armenije i Azerbejdžana nakon sukoba dvije zemlje, te istakao spremnost da pomogne u uspostavljanju prekida vatre. 

Portparol Ministarstva vansjkih poslova Said Katibzadeh rekao je da je Teheran spreman da iskoristi sve svoje kapacitete da pomogne u pokretanju pregovora dvije strane.

- Iran pažljivo i sa zabrinutošću prati sukob i poziva na trenutni kraj neprijateljstava i početak razgovora između dvije zemlje, istakao je Katibzadeh.