Papa Franjo u posjeti Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji

Papa Franjo sutra počinje posjetu zemljama Balkana tokom koje će obići Bugarsku i Sjevernu Makedoniju.

Papa će se tokom trodnevne posjete sastati s predstavnicima katoličkih zajednica i pravoslavnih crkava u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji te razgovarati s migrantima.

Ovo je prva posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Sjevernoj Makedoniji, prenosi Avaz.

Bugarska pravoslavna crkva ne učestvuje u zvaničnom katoličko-pravoslavnom dijalogu, a njeni zvaničnici ranije su rekli da neće učestvovati u zajedničkim službama ili molitvama s Papom.

Očekuje se da će se Papa sastati s patrijarhom Bugarske pravoslavne crkve Neofitom i da će zajedno s višim članom Sinoda posjetiti pravoslavni hram, ali će se moliti sam.

- Želimo naglasiti da je svaki oblik zajedničke liturgije ili molitve, kao i nošenje liturgujske odežde, za nas potpuno neprihvatljivo jer sveti kanoni to ne dozvoljavaju - saopćio je Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve uoči posjete Pape.

U saopćenju se navodi da Crkva nije dala blagoslov sveštenicima da učestvuju u drugim događajima u vezi s posjetom Pape, kao i da se zabrana odnosi i na patrijaršijski hor.

Međutim, portparol Vatikana Alesandro Đizoti (Alessandro Gissoti) očekuje da će hor Bugarske pravoslavne crkve pjevati za Papu.

Situacija je drugačija u Sjevernoj Makedoniji, gdje je Makedonska pravoslavna crkva proglasila autokefalnost 1967. godine, ali je nisu priznale druge pravoslavne crkve.

Srpska, Bugarska i Grčka pravoslavna crkva smatraju Makedonsku pravoslavnu crkvu raskolničkom, prenose agencije.

Pravoslavni lideri Makedonije nadaju se da će promjena imena države povećati njene šanse pred Carigradskom patrijaršijom.