Papa kaznio jednog od svojih najvećih kritičara, oduzeo mu pravo na stan i platu

.
Papa Franjo odlučio je kazniti jednog od svojih najviših kritičara, kardinala Raymonda Burkea, oduzimanjem prava na subvencionirani vatikanski stan i platu, tvrde dvije osobe upućene u mjere.

Franjo je na sastanku šefova vatikanskih ureda prošle sedmice rekao da će kazniti Burkea jer je on izvor "nejedinstva" u crkvi. To je rekao jedan od učesnika sastanka pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da otkrije sadržaj susreta.

Franjo je rekao da ukida Burkeove privilegije da ima subvencionirani stan u Vatikanu i platu kao penzionisani kardinal jer je koristio privilegije protiv crkve, rekla je druga osoba koja je naknadno upoznata s papirnim mjerama.

Burke nije primio nikakvo obavještenje o mjerama koje se poduzimaju, rekla je njegova sekretarica u tekstualnoj poruci u utorak za Associated Press.

Burke, 75-godišnji kanonski advokat kojeg je Franjo otpustio s mjesta vrhovnog sudije Vatikana 2014., postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape, njegovog pristupa LGBTQ+ katolicima i njegovog reformskog projekta kako bi crkva bila osjetljivija na potrebe običnih vjernika.

Burke se dvaput pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju formalnih pitanja papi, poznatim kao "dubia", tražeći od njega da pojasni pitanja doktrine koja su uznemirila konzervativce i tradicionaliste. U prvom su zamolili Franju da pojasni svoj pristup razvedenim i civilno ponovno vjenčanim katolicima; Francis nikada nije odgovorio. U drugom, pitali su da li istopolni parovi mogu dobiti crkvene blagoslove - i dobili su uslov možda kao odgovor.

Zatim, uoči Franjinog velikog sastanka biskupa prošlog mjeseca, poznatog kao sinoda, Burke je predsjedao svojevrsnom kontrasinodom samo nekoliko koraka od Trga Svetog Petra u Rimu. Tamo je Burke iznio oštar prijekor Franjine vizije "sinodalnosti", kao i njegovog cjelokupnog projekta reforme crkve.

"Nažalost, vrlo je jasno da zaziv Svetog Duha od strane nekih ima za cilj iznijeti plan koji je više politički i ljudski nego crkveni i božanski", rekao je Burke na konferenciji pod nazivom Sinodalni Vavilon.

Burke je oduvijek branio svoje postupke kao služenje crkvi i papstvu, govoreći da je njegova obaveza kao kardinala i biskupa da podržava crkveno učenje i ispravlja greške.

Burke, koji provodi veći dio svog vremena u SAD-u u svetištu Gospe od Guadalupea koje je osnovao u svom rodnom Wisconsinu, drugi je američki prelat koji se suočio s kaznom u, čini se, novoj fazi Franjinog pontifikata. Čini se da se ovaj reformski orijentiran period ubrzao dolaskom u septembru Franjinog odabranog šefa doktrine, argentinskog kardinala Viktora Fernandeza.

Ranije ovog mjeseca, Franjo je nasilno smijenio Josepha Stricklanda, biskupa Tylera u Teksasu i još jednog konzervativca koji je postao jedan od Franjinih kritičara. Strickland je smijenjen nakon vatikanske istrage o upravljanju njegovom biskupijom.