Papiću dvije godine za ratne zločine i zlostavljanje civilnog stanovništva u Sarajevu

Sarajevo
U presudi se navodi i da je Papić četvorici pripadnika radnog voda naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić, koje su Sarajlije kasnije prozvale sarajevskim Romeom i Julijom

 

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Veljka Papića na dvije godine zatvora za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994, potvrđeno je iz ovog suda za BIRN.

U ranijem istraživanju BIRNBiH je pisao da je Papić bio jedan od osnivača i potpredsjednika Ravnogorsko-romanijskog pokreta sa Sokoca.
Papića je Kantonalni sud proglasio krivim za radnje koje je poduzimao kao komandant Treće čete Prvog bataljona u sklopu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Proglašen je krivim jer je izdavao naredbe, prisiljavajući na rad civile nesrpske nacionalnosti, pripadnike radnog voda, i u više navrata ih je izlagao životnoj opasnosti. U presudi Kantonalnog suda, u čiju pisanu izreku je BIRNBiH imao uvid, navodi se da je pripadnike radnog voda, protivno njihovoj volji, uz psihičko zlostavljanje, prisiljavao na obavljanje teških i ponižavajućih fizičkih poslova, najčešće na prvoj borbenoj liniji, izlažući ih opasnosti po život, bez naknade i određenog radnog vremena, bez obzira na vremenske uslove.
U presudi se navodi, pored ostalog, da je Papić četvorici pripadnika radnog voda naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić, koje su Sarajlije kasnije prozvale sarajevskim Romeom i Julijom.

Na presudu Papiću postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije.

 

Foto: Oslobodjenje