Papina poruka iz Sofije: Otvorite migrantima svoje domove i srca

Papa Franjo apelirao je danas na Bugare da otvore srca i domove migrantima.

Papa je tokom posjete Sofiji rekao da bi zemlja kao što je Bugarska, koja zbog migracija gubi vlastitu populaciju, trebala razumjeti sile koje tjeraju ljude da napuste svoju otadžbinu.

Papa je predložio Bugarskoj da prizna da migranti koji dolaze u njihovu zemlju bježe od rata, sukoba i siromaštva kako bi našli novi siguran život i nove mogućnosti, prenose agencije.

On je apelirao na vlasti da ne zatvaraju oči, srca i ruke onima koji im kucaju na vrata, prenosi Dnevni avaz.

Bugarska vlada zatražila je od EU da zatvori granice za migrante, a već je zapečatila granicu sa Turskom ogradom sa bodljikavom žicom.

Po dolasku u Sofiju, premijer Bojko Borisov ponudio je Papi čašu jogurta, kao poseban poklon i tradicionalno piće Bugarske.

Borisov je, nakon sastanka s Papom, rekao da mu je ranije poglavar Rimokatoličke crkve prenio da je prvi put čuo za Bugarsku u vrijeme djetinjstva u Argentini, kada mu je baka dala bugarski jogurt.

Osim jogurta, Papa je dobio i pravoslavnu ikonu i tradicionalnu episkopsku odeždu.

- Veoma sam sretan što smo dočekali čovjeka koji je simbol vjere u svijetu. Molitve Pape za mir su veoma važne za naš region, koji se prostire od Ukrajine na istoku do zapadnog Balkana - rekao je premijer Bugarske.