Para ima, ali...: Uništavanjem policijskih agencija BiH uništava se država, Dodik to zna!

v
Kada je riječ o zahtjevima državnih policajaca (SIPA, DKPT i GP) važno je odmah radi javnosti jasno reći, ne traži se nikakvo povećanje plata, nego vraćanje osnovice plaće koju su imali ranije, jer pripadnici policijskih agencija na državnom nivou imaju najmanje plaće u državi?


Dakle, manje plaće nego li njihove kolege u Federaciji RS-u i kantonima. Zato je jako važno da javnost shvati da se ne radi ni o kakvoj rastrošnosti već egzistencijalnom pitanju.

Veća osnovica za 4,5% ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665,00 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890,00 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega jer nema sredstava u Budžetu da se zaposli.

I pregovori traju godinama, a ciljano, politike slabe sve što ima predznak države!

Prije nešto više od godinu dana članovi Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović su u razgovoru predstavnicima Sindikata policijskih organa obećali pomoć i poboljšanje statusa a danas su ih izdali, izdali su sve uposlene u policijskim agencijama, izdali su državne policijske organe.

Dakle, izdali su državu. Jasno nam je da Miloradu Dodiku jaka državna policija ništa ne znači, ali zašto su Komšić i Džaferović izmakli i pristali na ponižavanje policijskih službenika.
Podsjećamo, Predsjedništva Bosne i Hercegovine vratilo je nacrt Budžeta na doradu Vijeću ministara uz obrazloženje da neće podržati vraćanje osnovice za obračun plate na iznos iz 2012. godine navodeći da se vode pregovori sa Sindikatom kako bi povećali plate vojsci i policiji, a zbog čega je najavljen i štrajk upozorenja.

Samo nam još treba da ostanemo, u ovim teškim vremenima, bez organa reda, i to dok vlada nered na sve strane.

I dok SDA šalje saopćenja da treba udovoljiti Sindikatu policije na djelu vidimo nešto drugo. Podrška bez konkretnih poteza ništa ne znači.

A, novaca ima. Podsjetit ću da je prema osnovici za obračun plate zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima usvojenoj od strane Vijeća ministara u januaru ove godine plaće bh. ambasadorima su u rasponu od 5.000 do 7.500 KM, zavisno od predstavništva.

Najviša osnovica je u Tokiju, Japan, i iznosi 1.832 KM. Kada se osnovica pomnoži s koeficijentom od 4,20, koliko isti iznosi prema Pravilniku Vijeća ministara za ambasadore, dođe se do podatka da je plaća ambasadora u Tokiju 7.500 KM.

U isto vrijeme zaposleni sa srednjom stručnom spremom u policijskim organima Bosne i Hercegovine rade za platu od 665,00 KM. Najveći broj policijskih službenika u Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-i sa osnovnom platom 665,00 KM koja uz policijski dodatak iznosi 897,00 KM.

Prema Zakonu o platama u institucijama Bosne i Hercegovine policijski službenici i zaposlenici nemaju dodatke na djecu, na školovanje, na nezaposlenog bračnog druga, NEMAJU čak ni osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, NEMAJU sistematske preglede a nose oružje, NEMAJU pravo na obračun penzija kao i svi drugi policijski službenici u državi i NEMAJU još mnogo toga ali NEMAJU ni podršku nadležnih u ovoj državi da imaju barem dio onoga što ih sljeduje i što bi im morali omogućiti.

I na kraju mi ništa ne ostaje nego da se složim sa sindikatom. Iz svega ovoga proizlazi da nam u borbi protiv korona virusa nisu potrebni uposleni u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine ali su ovom narodu veoma potrebne Ambasade u Brazilu, Keniji, Alžiru ….uposleni u ovim ambasadama će nam najvjerojatnije granicu štititi od migranata, brinuti se o sigurnosti naših političara, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela i vjerojatno pomoći da se izborimo sa pandemijom a država će ih pošteno platiti i školovati njihovu djecu, a za policijsku djecu ih očito nije briga jer o uposlenim u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine nijedan saziv Vijeća ministara ne vodi računa.