Paralelna rukovodstva u Opštinskom vijeću Velike Kladuše

asd
U Opštinskom vijeću Velike Kladuše postoje paralelna rukovodstva. Jedno predvodi Dinko Ljubijankić koji predstavlja novu parlamentarnu većinu, a drugo rukovodstvo predstavlja Emina Ćehić iz Laburističke stranke.

U oktobra 25. nova parlamentarna većina u Općinskom vijeću Velike Kladuše je izglasala opoziv načelniku Fikretu Abdiću i izabrala novo
rukovodstvo OV.Laburistička stranka odnosno stara većina te odluke ne prizna.

Iz Laburističke stranke kažu kako su radnje upravo sa te sjednice na kojoj je izglasan opoziv i formirana nova većina, nezakonite i nemaju pravno uporište dok na pitanje ko je ovlašteni predstavnik ovog lokalnog parlamenta odgovaraju:

“Zbog smrti predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Admila Mulalića, zamjenica predsjedavajućeg Emina Ćehić je trenutno ovlašteni predstavnik Vijeća Velika Kladuša, sukladno Službenom glasniku Općine Velika Kladuša.”

Amir Purić, vijećnik Naše stranke u OV Velika Kladuša

“U ovoj većini je 15 vijećnika na drugoj strani 12 laburističkih i jedina većina koja može donijeti odluke koje su pravovaljane je ona od 15 vijećnika. To što oni pookušavaju izbjeći ovaj opoziv odnosno referendum na način da ne priznaju odluke od 15 vijećnika je samo jedna igrarija koja će nadam se ubrzo završiti.”

Novom većinom izabrani predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša, DNZ-ov Dinko Ljubijankić kaže kako su odluke i rješenja o njegovom imenovanju ovjerene i protokolisane, međutim nisu ovjerene u službenom glasniku. Zašto nisu, niko nema zvaničan odgovor.

Dinko Ljubijankić, novoizabrani predsjedatelj OV Velika Kladuša

“Ja dođem u kancelariju, obavim ono što moram jer kao što sam rekao odluke nisu ovjerene. Saradnju sa stručnom službom vijeća nemam, sa sekretarom vijeća nemam iako je on zakonski zadužen da odgovara isključivo općinskom vijeću. Nažalost ni vijećnici kolege nemaju suradnju sa sekretarom vijeća.”

Nakon što je većina izglasala pokretanje procedure za opoziv Fikretu Abdiću, trebao je uslijediti referendum građana. Međutim, ništa se ne može poduzeti dok odluke Vijeća ne budu objavljene u službenom glasniku, kažu iz većine.

Amir Purić, vijećnik Naše stranke u OV Velika Kladuša

“Načelnik to spriječava odnosno blokira upisivanje u službeni glasnik ovih odluka zato što to treba da upiše jedna služba općinska koja je pod ingerencijom načelnika. On na taj način pokušava da kupi vrijeme tj da blokira taj referendum i opoziv ali vijeće ima načine kako da pređe preko
toga.”

Građani znaju kakva je politička situacija, ali i to da ih više ništa ne može iznenaditi.

Međutim, bolji uslovi i standardi moraju sačekati jer dogovora između nove vlasti i opozicije nema.