Parcijalni lockdown u Njemačkoj mogao bi potrajati do proljeća

Njemacka
U njemačkoj je zabilježeno 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089

 

Njemački parcijalni lockdown mogao bi biti produžen do početka proljeća ukoliko se zaraza ne stavi pod kontrolu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier u novinskom intervjuu objavljenom u subotu.

Altmaier je kazao za novine Die Welt da nije moguće dati zeleno svjetlo za ublažavanje mjera dok postoji stopa od više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u velikim dijelovima Njemačke.

- Pred nama su tri do četiri duga zimska mjeseca. Moguće je da će restrikcije ostati na snazi u prvim mjesecima 2021. godine, navode novine njegove riječi.

Kancelarka Angela Merkel jučer se usuglasila sa čelnicima njemačkih 16 saveznih država da produže i pooštre mjere protiv širenja koronavirusa barem do 20. decembra.

Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica. Te mjere suzbile su eksponencijalni rast broja zaraženih, ali se stopa zaraze stabilizirala na visokom nivou.

U njemačkoj je zabilježeno 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089, prenosi Reuters.