Pare od MMF-a danima iščekuju kao suha zemlja kišu

Kkp

Sve oči uprte su u Ministarstvo finansija FBiH, koje treba da ponudi prijedlog o raspodjeli novca nižim nivoima 

Minimalne plate

Kako nam je rečeno u kabinetu premijera FBiH Fadila Novalića, sve je do Ministarstva finansija FBiH, iz kojeg još nema prijedloga odluka i kriterija za raspodjelu novca. Kada će se to desiti, nije poznato, jer se ministrica finansija Jelka Milićević nije javljala na naše pozive. Ivana Raguz, portparolka Ministarstva finansija FBiH, kaže da nema ništa novo reći u odnosu na informacije koje nam je dala ranije. A, prije desetak dana Raguz nam je rekla da će se aktivnosti na podjeli sredstava od MMF-a prema kantonima i općinama realizirati istovremeno, te da su u pripremi odluke i kriteriji za raspodjelu.

Prema ranijem planu, za gradove i općine predviđeno je oko 30 miliona KM

Premijer ZHK-a Zdenko Ćosić kaže za Oslobođenje da sredstva od MMF-a iščekuju kao suha zemlja kišu.
- Stanje je dosta teško. Mi smo zadnjim naporima uspjeli u ZHK-u realizirati ono što smo predvidjeli tzv. koronazakonom. U srijedu smo isplatili sve minimalne plate za poduzetnike, odnosno djelatnike koji nisu dobili otkaz za vrijeme pandemije. Riječ je o skoro 3.000 minimalnih plata. Na neki način smo time posušili proračun i ni sami ne znamo, ako se ne realizira raspodjela tih sredstava, kako će izgledati za nekih mjesec. Toga se pribojavamo, ali opet se nadam da će ljudi prevladati eventualne političke nesuglasice u interesu praktične potrebe, ističe Ćosić.
Dodaje da će tim sredstvima dijelom kompenzirati pad prihoda, izazvan posljedicama zabrana određenih djelatnosti, a koji je rezultirao padom prihoda u proračunu.

Ako se ne realizira raspodjela novca, ne znamo kako će izgledati za mjesec, kaže premijer ZHK-a

- Ta sredstva će nam poslužiti da dijelom kompenziramo proračunske minuse i ona će se iskoristiti i za pokrivanje redovitih troškova kako bismo mogli funkcionirati. Sva moguća sredstva, pa i ona koja su nam federalnim koronazakonom dopuštena koristiti iz namjenskih fondova, mi smo koristili da bismo preživjeli i isplatili minimalne plaće poduzećima kojima je zabranjeno da rade, govori Ćosić.

Politički dogovor

Premijer Novalić nedavno je održao sastanak s predstavnicima Saveza općina i gradova FBiH na kojem je načelno dogovorena raspodjela novca po principu solidarnosti, odnosno da svima treba jednako dati.
- Ne znam kakav je prijedlog Saveza općina i gradova. Koliko znam, bio je postignut politički dogovor o raspodjeli novca. Međutim, naši politički dogovori su uvijek tako labilni pa se vjerojatno neko, da tako kažem, predomislio, kaže Ćosić.