Pariz i Berlin potpisali ugovor o razvoju prototipa borbenog aviona

avioni
Za razvoj aviona bit će potrebno gotovo četiri milijarde eura, dok se ne dovrši 2026. godine.

 

Pariz i Berlin potpisali su 150 miliona eura vrijedan ugovor o razvoju prototipa nove generacije borbenog aviona, projekt koji se smatra jako važnim za Evropu kako bi se mogla sama braniti, a ne se oslanjati na saveznike.

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti avion koji bi trebao biti operativan 2040. godine te s vremenom zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter, prenosi Hina.

"Ovo je vrlo ambiciozan projekt Francuske, Njemačke i Španije, koja se pridružila", rekla je francuska ministrica za oružane snage Florence Parly novinarima nakon potpisivanja sporazuma s kolegama iz te dvije zemlje.

"Omogućit će našim zemljama da se suoče s prijetnjama i izazovima u drugoj polovini 21. stoljeća... i ilustrira našu volju i ambiciju za evropskom odbranom."

Njemački parlament odobrio je finansranje projekta prošle sedmice.

Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Španija sudjeluje u inicijalnoj fazi, a formalno će se pridružiti projektu kasnije ove godine te uložiti gotovo 50 miliona eura.

Za razvoj aviona bit će potrebno gotovo četiri milijarde eura, dok se ne dovrši 2026. godine.

Proizvodnja bi trebala početi 2040. godine.

Dassault i Airbus izgradit će avion, Safran i MTU Aero Engines razvit će motor, Airbus i MBDA radit će na dronovima koji će pratiti avion, a Airbus i Thales SA zaduženi su za digitalne aspekte projekta.

Projektu će konkurirati Velika Britanija, koja je 2018. godine pokrenula vlastite planove za razvoj novog borbenog aviona Tempest.

Francuski dužnosnici kazali su kako se nadaju da će se dva projekta naposljetku objediniti.