Pariz: Utihnuli protesti, sukobi policije sa manjom grupom

Protesti Žutih prsluka, koji su proteklih nekoliko sedmica izazivali haos na ulicama Pariza, stišali su se danas, ali je okupljanje manjeg broja ljudi ispred predsjedničke palate primoralo policiju da ispali suzavac i upotrijebi pendreke. 

Broj demonstranata na Elizejskim poljima, koji su bili žarište protesta, proteklih sedmica je drastično opao dok djeluje kao da građani ignorišu poziv da i danas, šestu subotu zaredom, izađu na ulice širom Francuske.

Prema navodima policije, na ulice je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo prije sedam dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih sedmica.

Policija je uhapsila 109 osoba i pritvorila sedam, u poređenju sa nekoliko stotina koje su uhapšene prije dvije sedmice kada su protesti postali nasilni.

Raštrkane grupe

Za razliku od haosa koji je proteklih vikenda viđen na ulicama, turisti su prošetali avenijom u blizini Trijumfalne kapije, dok su najveći pariški bulevari bili otvoreni za saobraćaj. 

S druge strane, protesti su djelovali neogranizovano sa raštrkanim grupama koje su nasumično šetale prijestolnicom Francuske.

Nekoliko stotina učesnika protesta, uz pratnju policije, marširalo je ka crkvi Madlen u blizini Jelisejske palate, ali je zaustavljeno u malenoj susjednoj ulici pošto su pojedini vlasnici zatvorili radnje ranije. 

Došlo je do porasta napetosti, a policija sa pendrecima je ispalila suzavac kako bi zaustavila nekoliko demonstranata koji su pokušali da probiju kordon policije. 

Ipak, navodi AP, protesti i dalje imaju domino efekat. 

Versailles, dvorac u blizini Pariza, zatvoren je danas nakon što su učesnici pokreta Žuti prsluci najavili da će održati demonstracije kod čuvenog zamka, koji je bio rezidencija francuskih kraljeva do Francuske revolucije 1789. godine. 

Međutim, u Versaillesu se pojavilo samo nekoliko učesnika protesta , dok je većina demonstranata mirno protestovala u podnožju crkve Sacré-Coeur na brdu Monmartr. 

Oko 200 kružnih tokova je i danas bilo blokirano izvan Pariza. 

Demonstranti izazvali požar

Na jugu Francuske, u blizini granice sa Španijom, desetine demonstranata blokiralo je put kamionima uzvikujući "Macron, ostavka". 

U centralnoj Francuskoj, u blizini grada Saint-Etienne, demonstranti su blokirali glavni put i izazvali požare, ali su radnje i dalje bile otvorene u centru grada. 

Lokalne vlasti su ranije danas saopštile i da je vozač automobila poginuo u južnoj Francuskoj kada je vozilom udario u kamion na okretnici koju su blokirali Žuti prsluci.

Time je broj smrtnih slučajeva povezanih s višenedjeljnim antivladinim protestima porastao na 10.