Parlament BiH danas zasjeda zbog "ratnohuškačkih izjava" Bakira Izetbegovića

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će zasjedati zbog, kako su to naveli inicijatori hitne sjednice, ratnohuškačkih izjava člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH, 8. po redu, ima samo jednu tačku dnevnog reda, a ona glasi: "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Predlagači ove tačke su zastupnici iz reda SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović. 

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u "zapaljivim i ratnohuškačkim Izetbegovićevim izjavama".

"Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijelom regionu", tvrdi, uz ostalo, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić potvrdio je da će na hitnu sjednicu biti pozvani svi oni koji se inače pozivaju na sjednice organa zakonodavne vlasti, članovi Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) najavio je da zastupnici iz Kluba SDA neće doći na tu sjednicu, jer se radi o najprizemnijoj zloupotrebi u politikantske svrhe Zastupničkog doma, dodajući kako Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.