Parlament FBiH želi stati ukraj zloupotrebi poticaja u poljoprivredi

.

 

Parlament FBiH usvojio je inicijativu zastupnice Naše stranke Sanele Klarić kojom se traži formiranje privremene komisije u cilju ispitivanja svih okolnosti u vezi s dodjelama poticaja za poljoprivredu.

„Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svake godine putem transfera vrši dodjelu značajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima, privatnim preduzećima i poduzetnicima. Sredstva koja se dodjeljuju svake godine se uvećavaju a efekat tih sredstava ne prati dodjele.

 

Također, brojni propusti prilikom dodjele i kontrole nad dodjelama su prijavljivani zastupnicama i zastupnicima a veliki broj propusta je naveden i u izvještajima Ureda za reviziju institucija u FBiH. Komisija koja će biti formirana treba da utvrdi činjenice o dodijeljenim javnim sredstvima, slabostima prilikom dodjele i u pravilnicima, procedurama i programima putem kojih se ova sredstva dodjeljuju kako bi se podigao učinak utrošenog javnog novca“, kaže Klarić.

Nakon usvajanja inicijative od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se očekuje da ubrza rad te da Komisija za izbor i imenovanja i sekretar Predstavničkog doma hitno formiraju traženu komisiju koja bi imala dovoljno vremena do kraja mandata da kvalitetno uradi tražene provjere te kvalitetno pripremi zaključke koji bi unaprijedili buduće sisteme subvencija u poljoprivredi i maksimalno smanjili mogućnosti bilo kakvih malverzacija.

Inicijativu zastupnice Klarić, pored Kluba Naše stranke, potpisalo je još 29 zastupnika iz predstavnika svih stranaka u Parlamentu FBiH a usvojena je s 55 glasova za.