Parlament Švicarske usvojio zakon o "zabrani burke"

c

Švicarski parlament usvojio je danas zakon kojim je zabranjeno pokrivanje lica, uključujući nošenje burke, muslimanskog ženskog vela koji pokriva cijelo tijelo od glave do pete, uz propisanu kaznu od 1.000 švicarskih franaka (oko 1.040 eura), prenosi Anadolu.

Zakon o “zabrani burke“ odobrio je gornji dom parlamenta, lokalno poznat kao Nationalrat, glasanjem 151 za i 29 protiv, javio je javni emiter SRF.

Švicarska savezna vlada je 2021. godine raspisala referendum o tom pitanju. Za zabranu nošenja burke glasalo je 51,2 posto građana, a 48,8 posto je glasalo protiv.

Novim zakonom zabranjeno je pokrivanje lica na javnim i privatnim mjestima dostupnim široj javnosti na način da se crte lica ne mogu prepoznati.

Prekršitelji se suočavaju sa kaznom do 1.000 švicarskih franaka. Međutim, postoji nekoliko izuzetaka od zabrane, uključujući vjerske službe, domorodačke običaje, pozorišne predstave i pokrivanje velom iz zdravstvenih ili klimatskih razloga.

Francuska i Belgija bile su prve zemlje u Evropi koje su zabranile burku na javnim mjestima 2011. godine, a slijedile su ih Bugarska 2016, Austrija 2017. i Danska 2018. godine.