Parlamentarci odlučili: Studentima u FBiH dozvoljen rad

.
Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je dopunu Zakona o radu, omogućivši tako da zakon stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

 

Ovom dopunom regulira se povremeni i privremeni rad, te se omogućava studentima da rade.

“Ovo je značajan korak naprijed u zaštiti prava studenata i reguliranju njihovih radnih odnosa, što doprinosi razvoju zdrave ekonomije,” izjavio je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, za Fenu.

Dodao je da će zakon omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja.

Prema riječima ministra Delića, dopuna zakona će osigurati veću sigurnost i pravnu zaštitu za studente koji rade tokom školovanja. Istovremeno, poslodavcima će biti olakšana potraga za radnicima za poslove koji ne zahtijevaju stalno zapošljavanje.

“Ovo će svakako utjecati na veće poštivanje radno-pravnih odnosa, što će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i državi,” istaknuo je Delić.