Partije iz FBiH očekuju istu koaliciju u Sarajevu i Banjaluci

Predstavnici SDA očekuju da partije koje budu činile vlast na nivou BiH budu partneri i u Republici Srpskoj, saznaje Srpskainfo.

Najveća politička partija iz Federacije BiH učestvovala je u konsultacijama za sastav nove vlade Srpske te se spekulisalo da bi mogli da dobiju jedno ministarstvo, dok bi SNSD onda mogao da računa na poslanika SDA Adila Osmanovića u Predstavničkom domu BiH, koji bi bio deseti glas iz Republike Srpske.

– Ova stranka je dobila mjesta potpredsjednika u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS. Preko tih funkcija može da afirmiše svoje politike u Srpskoj, ali ukoliko se postigne dogovor SNSD, SDA i HDZ na nivou BiH, očekujemo da onda budemo dio koalicije i u Srpskoj – kažu naši sagovornici iz SDA.

Ističu i da bi se u tom slučaju mogla dati garancija da Bošnjaci u Vijeću naroda neće pokretati vitalni nacionalni interes na skoro svaki zakon koji izglasa Narodna skupština RS, ali i da se počnu pregovori o promjeni Ustava RS. Naime, u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda izabrano je 7 delegata iz SDA, dok je jedan iz SNSD. U Klubu Hrvata većinu ima HDZ BiH.

Međutim, zahvaljujući glasovima poslanika iz SDA u Klubu „Zajedno za BiH“ u Dom naroda BiH izglasana su četiri delegata iz SNSD, što su u SDP ocijenili „da je SDA ovim potezom SNSD isporučila Parlament BiH i zaustavila NATO put“.

Lider PDP Branislav Borenović izjavio je da su poslanici SDA zaslužni za to što u Domu naroda nije izabran počasni predsjednik ove partije Mladen Ivanić, a Damiru Mašiću (SDP) “nije jasno” da je u ovaj dom izabrana Dušanka Majkić iz SNSD umjesto Ivanića.

– Predstavnici iz SDP su sa određenim ljudima iz SNSD odlazili na razgovore u Palatu Republike pokušavajući napraviti neki proevropski blok, čak su i neke kadrove bliske SNSD promovisali kao svoje. Izašli su na izbore sa tom platformom i potpuno su poraženi od SDA zbog čega razumijem njihovu frustaciju, kada je u pitanju RS – kaže Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Navodi da je politika SDP doživjela potpuni debakl, jer nemaju svog predstavnika u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS.

– Dobili smo povjerenje građana i zastupaćemo njihove interese, a ne ideje SDP ili nekih bliskih toj partiji poput PDP. Vodićemo više brige o našem narodu nego da se uhljebe neki kadrovi PDP, koji ništa nisu značajno uradili u proteklom mandatu, koji su dobili i glasovima Bošnjaka – kaže Ramić.

Šef Kluba SNSD u NS RS Igor Žunić ističe da je ova stranka imala četiri liste za delegate u Domu naroda i da je prvi put uspjela da jedna partija izbori toliko delegata u jednom od domova. Kaže da je glasanje bilo tajno, ali da se za to trebalo izboriti jer su sve partije lobirale za glasove poslanika.

 Jedini gubitnik je PDP, zato što nisu uspjeli da svog počasnog predsjednika izaberu u Dom naroda. Vodili su razgovore sa svim partijama kako bi obezbijedili još glasova pored svojih devet, pa sada Borenović daje neka smiješna objašnjenja – kaže Žunić.

On ističe da je Borenović u problemu jer treba da objasni Ivaniću zašto nije prošao, a to mu je obećao, iako je znao da je to sa devet glasova nemoguće.

“Nema dogovora sa SDA”

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da ova stranka ni s kim ne vodi razgovore o koalicionoj saradnji na nivou BiH, odnosno da je to već završila sa HDZ BiH. Dodao je da nije razgovarao s predstavnicima SDA ili SDP.

– Imate situaciju da SDP govori da ima nekih 15 poslanika i da blok SDA i HDZ imaju 14. Sa naših devet i jedna i druga grupacija može da konstituiše Predstavnički dom BiH, odnosno Kolegijum – rekao je Dodik.

Poručio je da nema nikakvog usmenog i pismenog dogovora sa SDA.