PD Plješevica Bihać: Međunarodni dan planina

Nnn

Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a više od polovice ljudske populacije ovisi o planinama, crpeći iz njih vodu, hranu i čistu energiju. Ipak, planine su ugrožene klimatskim promjenama, degradacijom zemljišta, eksploatacijom i prirodnim katastrofama, s potencijalno dalekosežnim i razornim posljedicama, kako za planinske zajednice tako i za ostatak svijeta.

Planine su rani pokazatelji klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, a ljudske zajednice koje žive u planinama – neke od najgladnijih i najsiromašnijih na svijetu – suočavaju se s još većom borbom za preživljavanje. Rast temperature također znači otapanje planinskih glečera i smanjenje količine slatkovodnih rezervi vode za milijune ljudi. Međutim, planinske zajednice imaju bogato znanje i strategije prikupljene tijekom generacija, kako se prilagoditi klimatskim promjenama.