PDP pozvao na donošenje Zakona o danu Republike Srpske: Istorijsko poniženje

Partija demokratskog progresa (PDP) pozvala je predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića i predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića da donesu Zakon o danu Reublike Srpske jer su to, kako su kazali iz PDP-a, i najavili nakon odluke Ustavnog suda BiH kojim je 9. januar kao dan RS proglašen neustavnim.

Proslavljanje još jednog 9. januara bez Zakona o danu RS nazvali su istorijskim poniženjem "koje je građanima Srpske servirala vladajuća koalicija".

Nedonošenje odluke o danu RS, kazali su, kako je dokaz koliko je vladajućoj koaliciji stalo do interesa RS:

"Kada se i zašto ova tema izgubila sa dnevnog reda u SNSD-u? Da li su NATO put i povećanje PDV-a jači od Dana Republike Srpske? Izgleda da jesu. Da li je koalicionim sporazumom Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića Narodnoj skupštini Republike Srpske zabranjeno da diskutuje i o Danu Republike Srpske? Izgleda da jeste", stoji u saopštenju PDP-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS, ali je predsjednica RS Željka Cvijanović predsjedavala jučer prvom sjednicom Organizacionog odbora za proslavu dana RS 2020. godine.