Pečat slobodi: Obilježena 23. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga

radicionalnom manifestacijom „Pečat slobodi“, pored mosta na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima obilježena je godišnjica deblokade ratnog Bihaćkog okruga.

Na ovaj dan, koji se ujedno obilježava i kao Dan Grada Cazina, 1995.godine susretom komandanta Petog korpusa Armije R BiH generala Atifa Dudakovića i generala Hrvatske vojske Marjana Marekovića, okončana je blokada tadašnjeg Bihaćkog okruga koja je trajala više od 1.200 dana.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju šehidima MZ Tržačka Raštela i himne Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, na manifestaciji „Pečat slobodi“ obratili su se ratni komandanti brigada Petog korpusa Armije Republike BiH Hamdija Abdić, Senad Šarganović i Amir Avdić te premijer Vlade USK Husein Rošić i gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.

U svojim obraćanjima komandanti su prisutne na ovoj manifestaciji podsjetili na dane deblokade bihaćkog okruga, dok su premijer Rošić i gradonačelnik Ogrešević svoje obraćanje usmjerili na sadašnje i buduće vrijeme koje je pred nama te da jedino zajedništvo može sačuvati cjelovitu Bosnu i Hercegovinu koju mnogi žele podijeliti, kao i prosperitetu svih naših građana.

Za razliku od proteklih godina, izostala je posjeta ratnog generala Atifa Dudakovića, protiv kojeg je ove godine pokrenut sudski proces.

U video prilogu pogledajte izjave aktera današnje manifestacije.