Pelet je prošle godine koštao od 400 do 480 KM, a sada ta cijena iznosi od 450 pa do 600 KM

.
Život je sve skuplji. Skuplje se hranimo, vozimo i grijemo. Pelet je prošle godine koštao od 400 do 480 KM, a sada ta cijena iznosi čak i do 640 KM. U posljednje 3 godine cijene vrtoglavo rastu. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 15. juna donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Cilj donošenja ove odluke je bio da se smanje cijene u Bosni i Hercegovini, ali smanjenje kažu građani nisu osjetili.

Iz Privredne komore TK za Radio Gračanicu su potvrdili da će doći do sniženja cijene peleta, i nagašavaju da peleta ima. Kontaktirali smo kompanije iz Gračanice koje kažu da trenutno nemaju na stanju peleta, a jedan od razloga je što nisu veliki proizvođaći, na godišnjem nivou naprave oko 2 000 tona. Istiću da ga neće biti ni do decembra. Saznali smo da i u Gračanici cijene variraju i kreću se od 450 pa do 600 KM.

Velika je razlika, ali treba uzeti u obzir i tržišne uslove, kad je ko proizvodio, po kojoj cijeni energenta, transporta, sirovine. Vjerovatno na osnovu tih kalkulacija su i formirane cijene.’’

U narednom period očekuje se stabilizacija i pad cijene peleta ali i drugih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Hoće li doći do zanačajnih promjena cijena, znat ćemo u narednom periodu.