Pelosi: Neće biti novca za zid

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, rekla je u četvrtak da u dogovoru na kojem radi dvopartijski tim za pregovore, neće biti novca za izgradnju zida uz američku granicu sa Meksikom a koji predlaže američki predsjednik Donald Trump.

"Neće funkcionisati bez zida," prokomentarisao je Trump novinarima izjavu Pelosi da neće biti novca za zid, prenosi RSE.

Komitet kojeg čine republikanski ali i demokratski predstavnici sastao se po prvi put u srijedu kako bi započeli pregovore o kompromisu za federalni budžet.

Trump zahtjeva 5.7 milijardi dolara za izgradnju zida. Komitet će najvjerovatnije trebati završiti svoj posao oko 10. februara kako bi ispunili rok koji su se Trump i zastupnici dogovorili kako bi prekinuli 35 dana dugu djelimičnu blokadu vlade, najdužu u historiji Sjedinjenih Država. Ukoliko ne završe posao do 15. februara, postoji mogućnost da će ponovo oko 800.000 radnika biti ili vraćeno kući ili će raditi bez plate.

Pelosi je odbila Trumpovu ponudu kojom on nudi trogodišnju zaštitu 'Dreamers' imigranata u zamjenu za trajni zid. 'Dreamers' su mladi ljudi koji su u Sjedinjene Države stigli kao djeca. Pelosi je također rekla da ne vjeruje da bi zakon kojim se trajno obustavlja blokada trebao da bude dio trenutnih pregovora o sigurnosti na granicama.

Demokrate su predložile da odjel Carina i zaštite na granici dobije dodatnih 98 miliona dolara kako bi mogli zaposliti još hiljadu novih carinskih službenika, kao i dodatnih 400 miliona dolara za kupovinu sigurnosne tehnologije, što bi bilo oko 353 miliona iznad Trumpovog zahtjeva. Pelosi je kritikovala niz tweetova koje je Trump u četvrtak objavio i u kojima je rekao da "pregovarači samo gube vrijeme" i da će on sam izgraditi zid.

Pelosi je rekla da bi Trump radije izabrao da Kongres bude "potpuno nebitan" u pregovorima.